
Vandcyklotron giver mere smidig udredning af hjertepatienter
En ny minicyklotron, som laver radioaktivt vand, skal gøre ventetiden på hjerteundersøgelser kortere og diagnostikken bedre på Bispebjerg Hospital.
Vandet fra minicyklotronen sprøjtes ind i årene på patienten, så lægerne kan se, om der er forsnævringer i hjertets blodforsyning. Når vandet produceres på hospitalet, kan patienterne blive hurtigere udredt samtidig med, at de udsættes for mindre stråling end ved andre undersøgelsesmetoder. Metoden er også bedre til at spotte forsnævringer end en almindelig hjertescanning.
”Iskæmisk hjertesygdom er den næst hyppigste dødsårsag i Danmark. Vi har meget politisk fokus på at forebygge sygdommen, som ofte rammer dem som ryger, dyrker for lidt motion og spiser for dårligt. Men når uheldet er ude, så skal vi sætte ind hurtigt og effektivt. Vandcyklotronen på Bispebjerg Hospital er et af de værktøjer, som er med til at give patienterne en hurtigere og bedre udredning,” forklarer regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).
Samarbejde med erhvervslivet
Regionsrådet godkendte i 2017 en bevilling til udvikling og indkøb af apparaturer til Bispebjerg Hospital som et led i udvikling af regionens ambition om at udnytte den store indkøbsmuskel til at skabe bedre patientbehandling og sund vækst fremadrettet. Cyklotronen er herefter udviklet gennem et Offentligt-Privat innovationsprojekt i samarbejde med GE Healthcare.
Vandcyklotronen har kostet otte mio. kr. og yderligere tre mio. kr. over tre år til drift og vedligehold. Med egen regional vandcyklotron, der producerer det vigtige radioaktive vand, så bliver det billigere på den lange bane, samtidig med at der bliver sikret forsyningssikkerhed og priskontrol på området.