Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | BetingelserDepression øger overvægtiges diabetes-risiko

Depression kan forværre risikoen for at udvikle type 2-diabetes hos mennesker med tidlige tegn på stofskiftesygdomme som fedme, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol.

Det viser en ny undersøgelse fra bl.a. McGill University og l'Université de Montréal i Canada, hvor forskere har sammenlignet depressive deltagere med forskellige stofskifteproblemer og deltagere uden depression.

Selv om tidligere undersøgelser har peget på en sammenhæng mellem depression og diabetes, så tyder den nye undersøgelse på, at når personer med stofskifteproblemer rammes af depression øges risikoen for at udvikle diabetes til et niveau, der overstiger summen af de enkelte lidelser.

"Nye beviser tyder på, at depression ikke i sig selv men i kombination med adfærdsmæssige og metaboliske risikofaktorer øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes og hjertekar-problemer," siger Norbert Schmitz, der er lektor på McGill Institut for Psykiatri og hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Molecular Psychiatry.

"Målet med vores undersøgelse var at vurdere karakteristika for personer med både depressive symptomer og metaboliske risikofaktorer."

Den fire-og-et-halv årige undersøgelse delte 2.525 deltagere fra Quebec op i fire grupper:

  • en gruppe med både depression og mindst tre metaboliske risikofaktorer
  • en gruppe kun med depression
  • en gruppe kun med mindst tre metaboliske risikofaktorer
  • en referencegruppe med hverken depression eller metaboliske risikofaktorer

Til deres overraskelse - og i modsætning til tidligere fund - opdagede forskerne, at deltagere med depression alene ikke havde betydeligt større risiko for at udvikle diabetes end referencegruppen.

Det var derimod ikke overraskende, at gruppen med metaboliske symptomer uden depression havde en omkring fire gange større sandsynlighed for at udvikle diabetes.

Til gengæld havde gruppen med både depression og metaboliske risikofaktorer mere end seks gange større sandsynlighed for at udvikle diabetes, og analysen viste, at den kombinerede virkning af depression og metaboliske symptomer var større end summen af de individuelle virkninger.

Ond cirkel

Forskerne mener, at depression, metaboliske symptomer og risikoen for at udvikle diabetes hænger sammen på en række måder. I nogle tilfælde kan en ond cirkel opstå, hvor depression og stofskifteproblemer forværrer hinanden.

Diabetes | feb 19, 2017

Normalvægtige med type-1 diabetes kan få søvnapnø

Der er en overhyppighed af patienter med type-1 og -2 diabetes, som også lider af…

Erfaringen viser, at mennesker, der lider af depression, er mindre tilbøjelige til at holde sig til behandling mod metaboliske symptomer, hvad enten det er at tage medicin, rygestop, at få mere motion eller spise en sundere kost. Dermed kan stofskifteproblemerne forværres, og det kan igen forværre symptomerne på depression.

Ud over disse adfærdsmæssige aspekter, er nogle former for depression forbundet med ændringer i kroppens stofskifte, som kan føre til vægtforøgelse, forhøjet blodtryk og problemer med glukosemetabolisme. Og nogle typer antidepressiv medicin kan også medføre vægtstigninger.

Overvægt | jan 02, 2018

Hver fjerde svært overvægtige er socialt begrænset

Mange overvægtige møder fordomme og føler sig både fysisk, psykisk og socialt begrænsede…

Forskerne understreger, at ikke alle tilfælde af depression er de samme - kun nogle mennesker med depression lider også af stofskifteproblemer. De mener, at det er afgørende at identificere de patienter, der lider af begge problemer og at der er afgørende behov for en integreret behandling for at bryde den onde cirkel.

"Alene at fokusere på depression indebærer måske ikke en ændring af livsstil og stofskifteproblemer, og en forværring af de metaboliske symptomer kan så i sidste ende øge risikoen for at depressionen vender tilbage," siger professor Schmitz.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter