Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | BetingelserHjertesyge gravide bør ikke gå over tiden

ESC 2018: Gravide kvinder med hjertesygdom bør føde senest 40 uger inde i graviditeten. Sådan lyder en af ​​henstillingerne i retningslinjerne for styring af hjertekar-sygdomme hos gravide, som er offentliggjort online lørdag i European Heart Journal og på ESC's hjemmeside.

ESC 2018: Gravide kvinder med hjertesygdom bør føde senest 40 uger inde i graviditeten. Sådan lyder en af ​​henstillingerne i retningslinjerne for styring af hjertekar-sygdomme hos gravide, som er offentliggjort online lørdag i European Heart Journal og på ESC's hjemmeside.

"Over 40 uger har graviditeten ingen ekstra fordel for barnet og kan endda have negative virkninger," siger professor Jolien Roos-Hesselink, der er kardiolog ved Erasmus Medical Centre Rotterdam, Holland, og har været med til at stå for udarbejdelse af retningslinjerne.

"Graviditet er en risikofyldt periode for kvinder med hjertesygdom, fordi det mefører ekstra stress på hjertet. Så vejledningen anbefaler at fremkalde veer eller udføre kejsersnit efter 40 uger," siger han.

Hjertesygdomme er den vigtigste grund til at kvinder dør under graviditet i vestlige lande. Sammenlignet med raske gravide kvinder, har kvinder med hjertesygdomme en 100 gange større risiko for død eller hjertesvigt. De fleste kvinder med hjertesygdom har dog en sund graviditet.

De gravide bør imidlertid være opmærksomme på, at de har en højere risiko for obstetriske komplikationer, herunder for tidlige veer, præeklampsi og blødning efter fødslen. Anslået 18-30 procent af deres babyer har komplikationer og op til fire procent af nyfødte dør.

Hjertesygdomme i graviditeten øges, da flere kvinder med medfødt hjertesygdom når voksenalderen på grund af forbedret behandling og fordi alderen ved første graviditetstjek er højere, ledsaget af den højere risiko for iskæmiske hjertesygdomme hos ældre sammenlignet med yngre kvinder.

Kardiovaskulære risikofaktorer, herunder hypertension, diabetes og overvægt er også stigende under graviditeten, fordi flere ældre kvinder bliver gravide og fordi flere kvinder i den fødedygtige alder har en øget risiko.

Retningslinjerne giver anbefalinger om in vitro fertilisation (IVF), prævention og ophør af graviditet hos kvinder med hjertesygdom. IVF kræver ofte høje doser hormoner, hvilket øger risikoen for trombose og hjertesvigt, så kvinder med hjertesygdomme har brug for en kardiologs bekræftelse på, at den valgte metode er sikker.

Da mere end en baby øger stress på hjertet, anbefales det kraftigt, at kvinder med hjertesygdomme, der gennemgår IVF, kun overfører et enkelt embryo. Kvinder med medfødt hjertesygdom bør bruge prævention for at undgå uplanlagte graviditeter. Nogle præventionsmetoder er dog kontraindiceret hos patienter med visse typer hjertesygdomme.

Vedrørende lægemidler, der anvendes til behandling af hjertesygdomme, indeholder retningslinjerne oplysninger om bivirkninger opnået ved undersøgelser med både mennesker og dyr.

Derudover fremgår det af retningslinjerne:

I tilfælde af en nødsituation bør lægemidler, der frårådes af medicinalindustrien under graviditet og amning, ikke holdes tilbage fra moderen. Den potentielle risiko ved et lægemiddel og den mulige fordel ved behandlingen skal vejes op mod hinanden.

"Når medicinalvirksomheder ikke har nogen data om, hvorvidt et stof er sikkert under graviditet og amning, har de en tendens til at sige, at det ikke anbefales. Det kan være hensigtsmæssigt at give medicin til en alvorligt syg kvinde, hvis der ikke er nogen skadelige bivirkninger angivet i de databaser, der er anført i retningslinjerne," siger professor Vera Regitz-Zagrosek, der er direktør for Institut for Kønsmedicin ved Charité University Medical Center Berlin, Tyskland, og formand for gruppen bag retningslinjerne.

Graviditet anbefales ikke til patienter med visse typer hjertesygdomme - for eksempel pulmonal arteriel hypertension, stærkt dilateret aorta eller alvorligt nedsat evne i hjertet til at pumpe blod.

Kvinder med hjertesygdomme, der ønsker at få en baby, har brug for at få risikovurdering og rådgivning om graviditeten. Kvinder med moderat til høj risiko for komplikationer bør gennemgås af et graviditetsfokuseret hjertehold med en kardiolog, fødselslæge, gynækolog og anæstesiolog. En fødselsplan skal udtænkes efter 20-30 uger, der specificerer om kvinden skal føde normalt eller have et kejsersnit, om kvinden skal have epidural og varigheden af ​​hospitalsopholdet efter fødslen.

"Fødselsplanen skal være tilgængelig 24 timer i døgnet, så når en gravid kvinde med hjertesygdom kommer på sygehuset med veer, så ved personalet præcis, hvad de skal gøre," siger professor Roos-Hesselink.

"Vi håber, at retningslinjerne vil forbedre lægernes bevidsthed om risikoen for hjertesygdomme under graviditeten, men også de terapeutiske muligheder, der er tilgængelige til at guide disse kvinder igennem graviditeten," siger professor Regitz-Zagrosek.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter