Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | BetingelserDepression rammer også nybagte fædre

Vordende fædre kan blive deprimeret, mens deres partner er gravid og efter babyen er ankommet – især hvis de er stressede eller har et dårligt helbred, viser ny forskning fra New Zealand.

Vordende fædre kan blive deprimeret, mens deres partner er gravid og efter babyen er ankommet – især hvis de er stressede eller har et dårligt helbred, viser ny forskning fra New Zealand.

"Vi bliver i stigende grad klar over den indflydelse, som fædre har på deres børns psykosociale og kognitive udvikling. I betragtning af potentialet for at faderens depression får direkte og indirekte virkning på barnet, er det vigtigt, at vi anerkender og behandler symptomer blandt fædre tidligt. Det første skridt hertil er at øge bevidstheden om faktorer, der øger risikoen blandt fædre selv," siger førsteforfatter Lisa Underwood, PhD, fra Center for Longitudinal Research, School of Population Health, University of Auckland, New Zealand.

En lille gruppe af fædre havde øgede depressionssymptomer før fødslen af barnet, mens næsten dobbelt så mange havde symptomer ni måneder efter fødslen. Symptomerne hang sammen med stress og mere eller mindre dårligt helbred. Andre faktorer bag depressionssymptomerne havde at gøre med skilsmisse fra barnets moder i tiden lige efter fødslen, med at være arbejdsløs og med at have en historie med depression.

I en kommentar til studiet siger ph.d. Charles Opondo fra University of Oxford i Storbritannien, at der er tegn på, at forældrenes depression kan have negative virkninger på barnets udvikling. Og han siger derfor:

"Nye fædre vil kunne drage fordel af en øget støtte til at hjælpe dem med at klare forældreskabets udfordringer. Og det vil kunne gavne deres børn senere hen i form af en forbedret psykisk sundhed og en bedre uddannelsesmæssig situation.”

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter