Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | BetingelserDepression rammer også nybagte fædre

Vordende fædre kan blive deprimeret, mens deres partner er gravid og efter babyen er ankommet – især hvis de er stressede eller har et dårligt helbred, viser ny forskning fra New Zealand.

Vordende fædre kan blive deprimeret, mens deres partner er gravid og efter babyen er ankommet – især hvis de er stressede eller har et dårligt helbred, viser ny forskning fra New Zealand.

"Vi bliver i stigende grad klar over den indflydelse, som fædre har på deres børns psykosociale og kognitive udvikling. I betragtning af potentialet for at faderens depression får direkte og indirekte virkning på barnet, er det vigtigt, at vi anerkender og behandler symptomer blandt fædre tidligt. Det første skridt hertil er at øge bevidstheden om faktorer, der øger risikoen blandt fædre selv," siger førsteforfatter Lisa Underwood, PhD, fra Center for Longitudinal Research, School of Population Health, University of Auckland, New Zealand.

En lille gruppe af fædre havde øgede depressionssymptomer før fødslen af barnet, mens næsten dobbelt så mange havde symptomer ni måneder efter fødslen. Symptomerne hang sammen med stress og mere eller mindre dårligt helbred. Andre faktorer bag depressionssymptomerne havde at gøre med skilsmisse fra barnets moder i tiden lige efter fødslen, med at være arbejdsløs og med at have en historie med depression.

I en kommentar til studiet siger ph.d. Charles Opondo fra University of Oxford i Storbritannien, at der er tegn på, at forældrenes depression kan have negative virkninger på barnets udvikling. Og han siger derfor:

"Nye fædre vil kunne drage fordel af en øget støtte til at hjælpe dem med at klare forældreskabets udfordringer. Og det vil kunne gavne deres børn senere hen i form af en forbedret psykisk sundhed og en bedre uddannelsesmæssig situation.”

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter