Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | BetingelserWarfarin øger risikoen for demens

Warfarin har været et af de mest brugte blodfortyndende midler igennem de seneste 100 år, men ny forskning viser, at medicinen øger risikoen for demens.

Forskere ved Intermountain Medical Center Heart Institute i Salt Lake City har i en undersøgelse af over 10.000 patienter konstateret, at lang tids behandling med warfarin af patienter med atrieflimren medfører øget risiko for demens, alzheimers og vaskulær demens.

Resultaterne blev præsenteret 4. maj 2016 på Heart Rhythm Societys årlige Scientific Sessions i San Francisco.

Atrieflimren er den mest almindelige form for arytmi, hvor hjertet slår for hurtigt, for langsomt, eller med en uregelmæssig rytme. Forekomsten stiger med alderen og kan øge risikoen for demens, fordi det udsætter patienter for både store og små blodpropper, der kan påvirke hjernens funktion.

Blodfortyndende medicin, som anvendes til at forhindre alle former for blodpropper og slagtilfælde kan øge risikoen for både store og små hjerneblødninger, der også kan have en negativ indvirkning på hjernefunktionen på længere sigt.

Forskere inddrog i alt 10.537 patienter uden tidligere demens i undersøgelsen. De blev gennem lang tid behandlet med en blodfortynder enten mod atrieflimren eller andre lidelser som hjerteklapfejl og tromboembolisme.

I løbet af en opfølgningsperiode på cirka syv år fandt forskerne, at alle typer af demens øges mere hos patienter med atrieflimren end hos andre grupper, der fik warfarin.

Men hos begge grupper steg risikoen for demens imidlertid, hvis behandlingen blev reduceret eller blev uregelmæssig. Når warfarin konsekvent blev givet i for høje eller for lave doser steg demens-risikoen uanset hvorfor patienterne modtog medicinen.

Men forskerne kunne også konstatere, at selv om de fik korrekte doser, så havde patienter med atrieflimren konsekvent en højere risiko for alle former for demens.

Dette resultat viser, at effektiviteten af behandlingen er stærkt associeret med demens. Forskerne fandt, at patienter under 70 år havde en højere tendens til demens.

"Vores undersøgelses resultater er de første til at vise, at der er betydelige kognitive risikofaktorer ved at behandle patienter med warfarin over en lang periode, uanset årsagen," siger hovedforfatter dr. T. Jared Bunch, der er direktør for forskning i hjerterytme på Intermountain Medical center heart Institute.

"Denne undersøgelse er vigtig på mange måder. For det første må vi som læger forstå, at selv om vi er nødt til at bruge antikoagulanter af mange årsager, herunder at forhindre slagtilfælde hos AF-patienter, medfører det samtidig en risiko, som vi kun lige nu er begyndt at forstå," siger han.

"Derfor bør kun dem, der absolut har brug for blodfortyndende medicin placeres på dem i lang tid. For det andet bør andre medikamenter som aspirin, der kan øge blodfortyndende medicins effekt, undgås, medmindre der er et specifikt medicinsk behov. Endelig bør patienter på warfarin, hvor niveauerne er uregelmæssig eller vanskelige at styre, skifte til nyere midler, der mere forudsigeligt kan sænke risikoen."

 

GINA laver online astma-akademi

Som noget nyt har Global Initiative for Asthma (GINA) lanceret et online undervisningsunivers GINA ACADEMY for læger, sygeplejersker, farmaceuter og andet sundhedspersonel, som vil lære mere om at behandle astma med afsæt i GINAs guidelines.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter