Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Statiner øger risiko for Parkinsons

Tidligere antagelser om, at kolesterolsænkende statiner også beskytter mod Parkinsons, modbevises i et nyt studie, der i stedet peger på den modsatte effekt – nemlig at statiner kan øge risikoen for Parkinsons.

Og det får forskerne bag til at mane til forsigtighed, inden man med sikkerhed fastslår, hvad der skyldes hvad.

”Vi identificerede 20.000 Parkinsons-patienter og så på, om brugen af statiner kunne forbindes med en højere eller lavere risiko. Vi fandt, at folk, der brugte statiner havde en højere risiko for at udvikle sygdommen. Og det er det modsatte af, hvad hypoteserne hidtil har været,” siger Xuemei Huang, MD, PhD, vice chair for research ved Penn State College of Medicine, Hershey, Pennsylvania.

Hun er hovedforfatter på en undersøgelse af statiner, som blev præsenteret på American Neurological Association (ANA) 2016 Annual Meeting for nylig.

En fremprovokerende effekt

Xuemei Huang peger på, at man hidtil har set resultater, der tyder på, at et højt kolesteroltal har en beskyttende effekt på PD, mens statinernes rolle har været til debat. På baggrund af den nye undersøgelse mener hun, at en start på brug af statiner kan fremprovokere udviklingen af en Parkinsons, der allerede er undervejs.

”Vi ved, at et højt kolesteroltal har en beskyttende effekt på Parkinsons. Så det er muligt, at statinerne fjerner den beskyttelse, når de bruges til at sænke kolesteroltallet,” siger Huang og peger på endnu en mulighed, nemlig at statinerne kan blokere ikke alene kolesterol syntesen, men også synteser af coenzymet Q10, som er vitalt for cellefunktionen.

Under alle omstændigheder mener hun ikke, at data endnu er helt klare. En anden undersøgelse offentliggjort tidligere i år peger således også på, at en af grundene til de modsatrettede tendenser i undersøgelser af statinernes rolle er, at mange studier ikke tager højde for kolesterolniveauerne.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter