Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Hjertet er i fare ved lavt blodsukker hos personer med type 1-diabetes

Christine Rode Andreasen

Christine Rode Andreasen

ADA: Risikoen for potentielt dødelige hjerterytmeforstyrrelser er øget under og efter en episode med lavt blodsukker.

Det viser et nyt studie af sammenhængen mellem lavt blodsukker og pludselig hjertedød foretaget af læge, ph.d.-studerende Christine Rode Andreasen fra Steno Diabetes Center Copenhagen. Hun præsenterer sine forskningsresultater på diabeteskongressen ADA 2022 (abstrakt #235-OR).

”Vores studie understøtter, at det er vigtigt at undgå hypoglykæmi hos personer med type 1-diabetes. Derudover viser studiet, at klinikerne skal være opmærksomme på forandringer i patienternes elektrokardiogram, især QT-intervallet,” siger Christine Rode Andreasen. QT- intervallet beskriver varigheden mellem hjertets sammentrækning og afslapning, hvor en forlængelse af QT-intervallet har vist sig at være forbundet med en øget risiko for farlige og potentielt dødelige hjerterytmeforstyrrelser.

I studiet fik 24 personer med type 1-diabetes undersøgt hjertets elektriske aktivitet med kontinuerligt elektrokardiogram ved lavt blodsukker samt ved efterfølgende højt eller normalt blodsukker på to forskellige forsøgsdage. Der var forlængelse af QT-intervallet under en episode med lavt blodsukker, og forstyrrelserne var vedvarende uafhængigt af, om blodsukkeret efterfølgende var højt eller normalt.

10 gange øget risiko for pludselig hjertedød

Personer med type 1-diabetes har op til 10 gange øget risiko for pludselig hjertedød i forhold til baggrundsbefolkningen.

”Årsagen til pludselig hjertedød er mulitfaktoriel, men skyldes formodentlig en arvelig komponent sammen med udløsende ‘trigger-faktorer’. Vores studie tyder på, at hypoglykæmi kan være én af formentlig mange bidragende triggers til hjerterytmeforstyrrelser,” siger Christine Rode Andreasen.

Hun fortsætter:

”Men vi mangler stadig flere brikker i puslespillet for at forstå pludselig hjertedød og for at kunne forebygge pludselig hjertedød hos patienter med type 1-diabetes. Det er vigtigt, at diabeteskonsultationerne rækker udover regulering af langtidsblodsukker. Personer med type 1-diabetes, hvor der har været pludselig hjertedød i familien, eller der er medfødt såvel som erhvervet hjertesygdom, kan være i særlig høj risiko for at udvikle hjerterytmeforstyrrelser, og det kan være særlig vigtigt at undgå lavt blodsukker hos denne gruppe.”

Derfor er det ud over måling af blodsukker vigtigt med en grundig medicingennemgang, hvor brugen af QT-forlængende lægemidler bliver forsøgt minimeret hos de særligt udsatte patienter; QT-forlængende lægemidler kan f.eks. være bestemte typer antidepressiver og antibiotika, afslutter Christine Rode Andreasen.