Vi har fået en regering, som ikke tror på lægerne

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Prolia kan reducere leddegigt skader

Hvis midlet mod knogleskørhed, Prolia (denosumab) kombineres med et såkaldt DMARD, som methotrexat, kan det bremse skader fra leddegigt.

Det antyder et nyt fase 3-forsøg kaldet DESIRABLE, hvor forskere har sammenlignet kombinationen i to grupper med placebo i radiografiske målinger af leddegigtpatienters såkaldte totale Sharp-score, som er en kvantificering af erosion og indsnævring af ledrummet imellem 27 led i hånden.

Efter et år havde patienter, der blev randomiseret til placebo, en ændring fra baseline i deres totale Sharp-score på 1,49, mens de patienter, der fik subkutan denosumab, 60 mg hver 6 måneder, havde en ændring på 0,99, og de patienter, der fik den samme dosis denosumab hver 3. måned, havde en ændring på 0,72. Altså mere end en halveret forringelse.

Desuden var andelen af ​​patienter uden radiografiske ændringer i løbet af de 12 måneder på 64,2 procent i placebogruppen, 75,6 procent i 6-månedersgruppen og 78,1 procent i tremånedersgruppen.

Denosumab er et monoklonalt antistof, der hæmmer receptoraktivatoren af ​​nuklear faktor ΚB ligand (RANKL) og anvendes til behandling af knogleskørhed. Binding af RANKL undertrykker knogleresorption og kan medvirke til at bremse udviklingen af ​​knoglerosioner.

Tidligere fase II forsøg med denosumab viste signifikant hæmning af knogleerosioner hos patienter med leddegigt, der også fik methotrexat, så de japanske forskere fra Keio universitet i Tokyo indskrev 654 patienter mellem 2013 og 2015. Den gennemsnitlige alder var 57, sygdomsvarigheden var lidt over to år og tre fjerdedele var kvinder. Den gennemsnitlige totale Sharp-score ved baseline var 14,75.

Alle patienter tog methotrexat eller andre konventionelle DMARD'er (sygdomsmodificerende antireumatisk lægemiddel), men tidligere behandling med biologisk medicin var ikke tilladt. Radiografier af hænder og fødder blev taget ved baseline, efter seks måneder og efter et år.

Ændringer i erosionsscorer fra basislinje til et år var mindre i de to denosumabgrupper, men der var ingen forskelle i indsnævringsscorer.

Andelen af patienter med hurtig radiografisk progression, defineret som en årlig progression på fem eller flere point på den totale Sharp-score, var 10,6 procent i placebogruppen, 6,9 procent i seksmånedersgruppen og fem procent i tremånedersgruppen.

Procentændringer i knoglemineraltæthed ved lændehvirvelsøjlen var henholdsvis -1,03 procent, 3,99 procent og 4,88 procent. De stigninger, der blev set i denosumabgrupperne, forekom uanset om patienterne tog glucocorticoider.

Patienter, der fik denosumab, havde også signifikante fald i knoglemetabolismen CTX-I, men havde ingen ændringer på markøren af ​​bruskomsætningen COMP.

Der var ingen forskel på effektresultater, såsom American College of Rheumatology forbedringskriterier (ACR20, 50 og 70) eller Disease Activity Scores i 28 led (DAS28). Denne mangel på effekt på inflammatorisk aktivitet var forventet, bemærker forskerne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Annals of the Rheumatic Diseases.

"Disse data er imponerende, men resultaterne siger, at RANKL hæmning kan være supplerende terapi for at beskytte knogle, men vil ikke erstatte eksisterende antiinflammatorisk, sygdomsmodificerende eller biologisk terapi, primært fordi denosumab ikke har nogen effekt på ACR20/50/70 eller DAS28 score," udtaler dr. John J. Cush fra Baylor Research Institute i Dallas til onlinemediet Medpage Today.

Bivirkninger var ens på tværs af grupperne, hvor hyppigheden af ​​hypocalcæmi og brud er sammenlignelige. Alvorlige bivirkninger blev rapporteret hos 5,8 procent af placebogruppen og 8,6 procent af begge denosumabgrupper.

"Vi mener, at dette stof er en ny behandlingsmulighed for patienter med leddegigt, som ikke reagerer godt på konventionelle syntetiske DMARD'er, eller ikke kan justere eller starte på andre DMARD'er på grund af sikkerhedsproblemer eller omkostninger - eller kræver behandling af knogleskørhed," konkluderer de japanske forskere.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo