Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

P-piller nedsætter risikoen for kræft

Når en kvinde har brugt p-piller i fem år, mindskes hendes risiko for kræft i livmoderen med 25 procent. Gælder det kræft i æggestokkene, halveres risikoen efter 15 års brug.

For begge kræftsygdomme varer effekten ved længe efter, man er stoppet med at tage p-piller.

Det viser et stort studie, der dermed cementerer, at fordelene ved p-piller overstiger ulemperne, som Kræftens Bekæmpelse referer på sin hjemmeside cancer.dk.

Det er ikke nyt, at p-piller ikke kun forebygger graviditet, men også kræft. Men det er nyt, at effekten varer ved i årtier efter, at man er stoppet med at tage p-piller. Det viser et studie, som forskere fra Oxford Universitet står bag, og som netop er offentliggjort i Lancet Oncology.

På baggrund af 45 studier med i alt 100.000 deltagende kvinder, fandt forskerne, at p-piller halverer risikoen for æggestokkræft efter 15 års brug. For kræft i livmoderen var effekten endnu stærkere. Her viste 36 studier, at risikoen for livmoderkræft falder med 25 procent, hver gang en kvinde har taget p-piller i fem år.

Læs mere hos Kræftens Bekæmpelse

 

 

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter