Mysteriet om Statens Serum Instituts tal for indlagte

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Af Kristian Lund d. 17 marts 2020

Denne coronakrise kommer til at trække plovfurer gennem det danske sundhedsvæsen – og vores liv - også når den er overstået.

Vi kommer til at spritte vores hænder for evigt og hoste i armhuler, til vi bliver gamle. Men vi kommer også til at indrette os på helt andre måder, end vi ellers havde tænkt os.

Stem på en psykiater. For første gang i lægernes historie

Af Kristian Lund d. 01 februar 2020

Kampen om formandsposten i Lægeforeningen er skudt i gang. Spekulationer om, hvem der skal afløse Andreas Rudkjøbing, begyndte sekundet efter den hidtidige formand meddelte, at han ville stoppe på det næste lægemøde.

Sundhedsministeren blev klædt af i samråd

Af Kristian Lund d. 15 december 2019

Hvis man holder af politisk striptease, så kan det anbefales at bruge en halv times tid på at se hovedpunkterne i fredagens samråd i Folketingets sundhedsudvalg.

Nu skal lungemedicinerne danse med dermatologerne

Af Kristian Lund d. 28 november 2019

En ting er sikkert, når det gælder nye lægemidler.

Mere end nogensinde kaster lægemidlerne speciallæger i armene på andre speciallæger, ofte med helt andre kulturer og altid med helt andre indsigter.

Det nyeste er, at lungemedicinere og dermatologer nærmest tvinges til at samarbejde, og omdrejningspunktet er deres specialers håndtering af patienter med inflammatoriske sygdomme, om det er atopisk dermatitis eller svær astma.

Visionen om det nære sundhedsvæsen overhales af virkeligheden

Af Kristian Lund d. 02 november 2019

Man hører om det nære sundhedsvæsen hele tiden. Faktisk så meget at man kunne tro, at arbejdet med at gøre visionen konkret var i fuld gang.

Det er ikke tilfældet.

Tidlig intervention kræver politisk opbakning

Af Kristian Lund d. 19 september 2019

Nej, der er ingen tvivl om, at medicinalindustrien har våde drømme om tidlig intervention.

Indlysende er der penge i skidtet. Men der samler sig dog også en stadig bedre sag set med patienternes øjne.

Oh skræk, oh ve - de gamle vælter ind i praksis-klinikken

Af Kristian Lund d. 19 september 2019

Aldrig før har lægemiddeludviklingen indenfor diabetes været så intens som i disse år, og rigtig mange af lægemidlerne skal tages i brug af praktiserende læger - og helst hurtigt efter specialisterne har fældet deres dom.

Midt i en rivende data-strøm: Giv os en guideline-pause

Af Kristian Lund d. 17 september 2019

Tiden er inde til at dekretere et stop for guidelines, som ikke har bred opbakning fra alle relevante parter.

Kardiologernes erobringstogt i diabetes-land skaber forvirring

Af Kristian Lund d. 01 september 2019 i kategorien Behandlinger

Forholdet mellem speciallæger kommer til at blive udfordret stadigt mere i de kommende år. Det gælder ikke mindst forholdet mellem kardiologerne og endokrinologerne. Og brudfladerne bliver meget åbenlyse i år med et ESC, hvor kardiologerne har offentliggjort sine nye guidelines på diabetesområdet.

Halleluja for ESC: Men forældede forløbspakker stopper fremskridtet

Af Kristian Lund d. 31 august 2019 i kategorien Behandlinger

Sidst dukkede 33.000 dedikerede hjertelæger (og andre) op til ESC i München. Blandt dem var også en større delegation af danske læger, og de havde al mulig grund til at tage afsted - akkurat som alle de andre læger fik de masser af perspektivrige input med sig hjem til gavn for det sundhedsvæsen de repræsenterer – og selvfølgelig til gavn for patienterne.

Det var sørens – den nye regering lover psykiatrien en ti årsplan

Af Kristian Lund d. 25 juni 2019

"Det nye håb er den alliance, der er opstået mellem behandlere, patienter og pårørende. Der er masser af ting vi ser forskelligt på. Men der er mere, der samler os. Vi vil behandle og behandles ordentligt. Vi kan gøre en verden til forskel, hvis vi nedtoner uenighederne. Hvis vi lader fællesskabet komme før os selv. Hvis vi står sammen. Skellene mellem ”dem” og ”os” er kunstige og beregnet på at holde os i ro og afvise os, når vi stiller krav. Vi kan gøre en verden til forskel, hvis vi får nogle penge til at gøre det. Det er ikke rocket science. Vi ved, hvad der skal til. Vi vil gerne gøre det ordentligt. Hvis Christiansborg vil give os midlerne."

Kampen mod svær overvægt kan lære af diabetes-successen

Af Kristian Lund d. 14 juni 2019

Dette er lidt af en sensation: Alt tyder på at diabeteskurven er knækket.

Tendensen er beskrevet i et studie præsenteret i forbindelse med den internationale diabeteskongres, ADA. 

Det internationale forskerhold bag studiet har kortlagt udviklingen i diabetes-incidensen - antallet af nye diabetespatienter - sammenlignet med udviklingen i prævalensen - altså udbredelsen - af svær overvægt i seks lande, deriblandt Danmark.

Pludselig regner det med gaver til psykiatrien

Af Kristian Lund d. 24 maj 2019

Man krummer tæerne, når man følger de daglige overbud i den aktuelle valgkamp.

Kors, hvor primitivt med den opgejlede konkurrence om at give flest penge til nedslidte danskere, børnehaverne og alle de andre udfordringer, vi alle for tiden bombarderes med og som nærmest bliver værre og værre.

Professors opsang: Kardiologer, I skal spørge jer selv, hvorfor

Af Kristian Lund d. 06 maj 2019

Kardiologernes årsmøde i forrige weekend blev skudt i gang med en ordentlig salut.

Fra  University College i London kom professor Perry Elliott med en opsang i sin åbningsforelæsning på årsmødet hos Dansk Cardiologisk Selskab. 

Her får psykiatrien måske noget ud af valget - trods alt

Af Kristian Lund d. 02 maj 2019

Sundheden kunne være blevet det afgørende spørgsmål ved det kommende folketingsvalg, måske ligefrem med gevinster til psykiatrien - men den chance ser ud til at være forpasset, ganske enkelt fordi regeringens sundhedsreform blev bange for sin egen skygge.

[12 3 4 5  >>  

Ny rapport: Gigtpatienter mangler viden og rådgivning

Patienter med inflammatorisk gigt mangler individuelle værktøjer og strategier fra reumatologer til at håndtere deres sygdom. Det viser en ny undersøgelse fra VIVE lavet i samarbejde med Gigtforeningen.

Skilsmisse er forbundet med højere inflammation blandt mænd

Når mænd bliver skilt eller bor alene i mange år, stiger risikoen for et dårligt helbred og tidlig død. Nu kobler et nyt dansk studie også en øget risiko for inflammation i kroppen hos mænd sammen med skilsmisse og brud.

Rinvoq anbefales mod psoriasisgigt af NICE

Patienter med psoriasisgigt i England kan fremover tilbydes en ny type behandling med Rinvoq (upadacitinib), hvis de ikke kan tolerere førstebehandling og har perifer artritis med tre eller flere ømme led. Det har det engelske prioriteringsinstitut NICE netop besluttet.

Forsker: Tid til at se anderledes på ADHD

Nye forskningsresultater tyder på, at det er tid til at nuancere opfattelsen af ADHD. For en ting er, at sammenhængen mellem ADHD-symptomer og funktionsniveau ikke er enten/eller. En anden er at børn selv med svære ADHD-træk i nogle situationer klarer sig lige så godt som deres jævnaldrende med mildere eller ingen ADHD-træk.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter