Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Fedme er hverken selvforskyldt eller en sygdom

Af Kristian Lund d. 27 november 2017 i kategorien Behandlinger

Fronterne er trukket hårdt op i fedmedebatten herhjemme. På den ene side er der kompetente læger og forskere, som mener, at fedme er en sygdom – på den anden side er der dem, der mener, at fedme er selvforskyldt. På det hold er professor Peter Gøtzsche den mest markante stemme.

Diabetesplan kan skade ældre patienter

Af Kristian Lund d. 20 november 2017 i kategorien Behandlinger

Hvad skete der lige med den fri og lige adgang til sundhedsvæsenet?
Den tanke får man, når man ser Diabeteshandlingsplanen, som alle ellers jubler og er så overstadige over.
Men det er godt nok svært at forstå, hvad der er at juble over, når diabetesområdet blev betænkt med 65 mio. kr. fordelt over tre år, altså snoldede 22 årlige mio. kr. til dette gigantiske område. Det er nogenlunde, hvad kræftområdet indsamler på en foxtrot i Vild med dans. Det er peanuts. Mere alvorligt tog regeringen og de andre partier bag satspuljeforliget altså ikke denne sag. 

Vi er blinde for den svære overvægt

Af Kristian Lund d. 07 november 2017 i kategorien Behandlinger

Vi har hørt det til bevidstløshed – i USA har svær overvægt udviklet sig til et helt uoverskueligt samfundsproblem.

Der skal vi danskere i hvert tilfælde ikke hen. Det håb bliver ikke mindre når man ser nærmere på et helt aktuelt studie, som netop er offentliggjort i Obesity – The Obesity Societys officielle tidsskrift. Studiet dokumenterer de barrierer læger, patienterne og arbejdsmarkedet lægger for en ordentlig behandling af de svært overvægtige.

Der er noget galt i Diabetes-Danmark

Af Kristian Lund d. 01 november 2017 i kategorien Politik, Behandlinger

Det burde være en dansk paradedisciplin, istedet er diabetesbehandlingen herhjemme præget af enorme forskelligheder - og uligheder.

”Vi lader de praktiserende læger i stikken.” Så kontant er bedømmelsen af de endokrinologiske lægers guidelines, når dommen fældes af Allan Flyvbjerg, øverste chef for Steno Diabetescenter Copenhagen.

To procents kravet var en succes - nu kommer måske noget værre

Af Kristian Lund d. 04 oktober 2017 i kategorien Politik

Så opgav regeringen at stritte i mod opgivelsen af to procents kravet, og overalt i sundhedsvæsenet ånder man lettet op. Men gad vide om ikke lettelsen er for tidlig – der er nemlig ingen tvivl om, at et nyt krav er på vej, og måske kan det ligefrem blive endnu skrappere end det snart 20-årige krav om bestandig at løfte produktiviteten.

I psykiatrien gælder alle kneb

Af Kristian Lund d. 03 oktober 2017 i kategorien Behandlinger

Det er med psykiatri som med kærlighed – alle kneb gælder. For psykiatrien er det bare ikke romantik men derimod muligheden for at bidrage eller aflaste psykiatrien, som er målet.

I den teknologibegejstrede Region Syddanmark har man nu implementeret en app som kan hjælpe patienterne og aflaste klinikerne.

Medicintilskudsnævnet ødelægger PLO-aftale

Af Kristian Lund d. 24 september 2017 i kategorien Behandlinger

Sikke en lettelse at regionerne og de praktiserende læger kunne finde hinanden i et ny aftale. Ovenikøbet kan man glæde sig over at aftalen specifikt afsætter penge til at forbedre indsatsen over for patienter med diabetes og KOL.

Tak, EASD, næste gang kan alt være ændret

Af Kristian Lund d. 15 september 2017 i kategorien Behandlinger

Det minder om Irma. Presset mod industribetalte rejser tårner sig op med en naturkrafts styrke. Region Syddanmark har besluttet helt at kortslutte muligheden, og de andre regioner er på vej med deres reglementer. 

Det hele blev sat i gang af kræfter i Medicinrådet, anført af patientforeningerne. Siden har det grebet om sig, så man skulle tro, at det er kriminelt at komme i berøring med industrien.

Tænk på de praktiserende læger - diabetes bliver et helvede

Af Kristian Lund d. 14 september 2017 i kategorien Behandlinger

Diabetologerne der netop nu nyder det faglige sammenhold her ved EASD's årlige møde, denne gang i Lissabon, burde, inden de går i seng i aften, sende en tanke til deres kollegaer i almen praksis hjemme i det blæsende og sure vejr i Danmark. Rigtigt meget af det, som præsenteres her ved årsmødet, dukker op, før eller siden, hos de praktiserende læger, og de skal altså ikke bare holde øje med de nye lægemidler til diabetes, de skal også vide en hel del om alle de andre lægemidler, som er til rådighed i deres klinik.

Belav jer på et chok, I endokrinologer

Af Kristian Lund d. 13 september 2017 i kategorien Behandlinger

Intervention er det nye sort i diabetes.

Fedmekirurgi var helt ude i kulden i Danmark efter et veltilrettelagt attentat orkestreret af Sundhedsstyrelsen – men med al den nye dokumentation om fordelene ved kirurgi kan selv ikke de danske sundhedsmyndigheder holde det nede.

Danskerne fortjener et Sundhedsparti

Af Kristian Lund d. 31 august 2017 i kategorien Politik

Danskerne har brug for et Sundhedsparti, helst hurtigt, inden det går helt galt. Lige nu tåger politikerne rundt på Christiansborg i den vildfarelse at danskernes højeste ønske er skattelettelser og alle mulige andre afgiftsreduktioner.

Snollede 500 mio. kr. har regeringen afsat til sundheden, altså en rynke i havet, og en splint i rumpen.

Lungemedicinerne klæder nævn af til skindet

Af Kristian Lund d. 23 august 2017

Det sker – men efterhånden for sjældent – at man blæses omkuld over læger, som tør tage risici for at kæmpe for de behandlinger, som de tror på. Den slags er ikke karrierefremmende hos deres chefer. Man risikerer tværtimod at blive beskyldt for at stå i ledtog med fanden selv – eller ligefrem medicinalindustrien.

Klinikcheferne på RH vinder pyrrhussejr

Af Kristian Lund d. 22 august 2017 i kategorien Prioritering

Med sådanne venner, behøver man ikke fjender.

Kilinikcheferne på Rigshospitalet er fundet sammen om en protestskrivelse til Region Hovedstaden. Budskabet fra denne kreds – blandt dem en hel stribe at landets allerfineste og mest kompetente læger - var direkte og rettet til ledelsen af deres region: Nu kan vi ikke længere leve op til de berettigede forventninger patienter, pårørende, ja, borgere, måtte have til vores indsats.

SOS, psykiatrien nødstedt i Hovedstaden

Af Kristian Lund d. 21 august 2017 i kategorien Politik

Børne- og Ungepsykiatrien i Region Hovedstaden har sendt sit SOS til sin ledelse. Hjælp os. Nu. Vi magter ikke at levere en forsvarlig patientbehandling, hvis vi samtidig skal levere varen på Sundhedsplatformen. 

Medicintilskudsnævnet vil øge overbehandling med steroider

Af Kristian Lund d. 19 juni 2017 i kategorien Prioritering

Sundhedspolitikerne burde følge Medicintilskudsnævnets afgørelse vedrørende behandling af KOL og astma tæt. Processen har stået på i tre år. Intet mindre. Men nu nærmer en afgørelse sig, og alt tyder på, at den kommer til at flugte med Medicintilskudsnævnets patientfjendtlige linje.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>  

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter