Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Velkommen til 2018 - nu bliver det endnu vanskeligere

Af Kristian Lund d. 03 januar 2018

Tænk, der er en italiensk neurokirurg, som forventer, at han og hans team i 2018 vil transplantere et hoved til en velfungerede krop.

Kirurgen, en italiener, Sergio Canavero, har arbejdet på at lære teknikkerne siden 1982, og angiveligt skulle han allerede have gennemført en fuld transplantation af et hoved til en anden krop, blot drejede det sig om døde patienter.

Det herreløse Cochrane Center og den ustyrlige chef

Af Kristian Lund d. 14 december 2017

Denne sommer dukkede Peter Gøtzsche atter op i de danske medier og denne gang med en ny sag.

Han havde været en tur i Grækenland, og dér i restauranten på et luksushotel på Peloponnes lavede han optællinger under morgenmaden:

”Ni ud af ti voksne var klart overvægtige, og mange var virkelig fede. Det kom ikke af ingenting. De fedeste var dem, der kom mest på tallerkenen og fyldte den op flest gange,” skrev han i en kommentar i Berlingske, og pointen i indlægget var såmænd, at de overvægtige selv er skyld i deres sundhedsproblemer, og derfor skal de ikke have skatteyderbetalt hjælp af det offentlige.

Hjerteforeningen på umulig mission – kæmper for patientfjendtlig metode

Af Kristian Lund d. 12 december 2017

Så er Hjerteforeningen gået på barrikaderne. Efter DANNOAC-studiet blev lukket, arbejder foreningen nu for at få ny lovgivning, så designet af DANNOAC-projektet kan lovliggøres og blive rullet ud, og fornemmer man, gerne i en genoptagelse af DANNOAC-projektet.

Pressen glemmer at Novo-håb er en gevinst for patienterne

Af Kristian Lund d. 05 december 2017 i kategorien Behandlinger

Erhvervspressen jubler sammen med Novo Nordisk.

Tirsdag aften kom den amerikanske godkendelse af diabeteslægemidlet Ozempic (semaglutid), og nu kan den danske koncern endelig komme i gang med at markedsføre sit store håb i USA.

Det er jo herligt, især for aktionærerne, der kan se frem til kursstigninger.

Velkommen på forsiden, DSAM

Af Kristian Lund d. 04 december 2017

Det lignede en gedigen kioskbasker, da Ekstra Bladet satte formanden for DSAM, Anders Beich, på forsiden ledsaget af overskriften ”LÆGEFORMAND: STATEN VIL TAGE DIN DNA - UDEN AT SPØRGE DIG OM LOV”.

Fedme er hverken selvforskyldt eller en sygdom

Af Kristian Lund d. 27 november 2017 i kategorien Behandlinger

Fronterne er trukket hårdt op i fedmedebatten herhjemme. På den ene side er der kompetente læger og forskere, som mener, at fedme er en sygdom – på den anden side er der dem, der mener, at fedme er selvforskyldt. På det hold er professor Peter Gøtzsche den mest markante stemme.

Diabetesplan kan skade ældre patienter

Af Kristian Lund d. 20 november 2017 i kategorien Behandlinger

Hvad skete der lige med den fri og lige adgang til sundhedsvæsenet?
Den tanke får man, når man ser Diabeteshandlingsplanen, som alle ellers jubler og er så overstadige over.
Men det er godt nok svært at forstå, hvad der er at juble over, når diabetesområdet blev betænkt med 65 mio. kr. fordelt over tre år, altså snoldede 22 årlige mio. kr. til dette gigantiske område. Det er nogenlunde, hvad kræftområdet indsamler på en foxtrot i Vild med dans. Det er peanuts. Mere alvorligt tog regeringen og de andre partier bag satspuljeforliget altså ikke denne sag. 

Vi er blinde for den svære overvægt

Af Kristian Lund d. 07 november 2017 i kategorien Behandlinger

Vi har hørt det til bevidstløshed – i USA har svær overvægt udviklet sig til et helt uoverskueligt samfundsproblem.

Der skal vi danskere i hvert tilfælde ikke hen. Det håb bliver ikke mindre når man ser nærmere på et helt aktuelt studie, som netop er offentliggjort i Obesity – The Obesity Societys officielle tidsskrift. Studiet dokumenterer de barrierer læger, patienterne og arbejdsmarkedet lægger for en ordentlig behandling af de svært overvægtige.

Der er noget galt i Diabetes-Danmark

Af Kristian Lund d. 01 november 2017 i kategorien Politik, Behandlinger

Det burde være en dansk paradedisciplin, istedet er diabetesbehandlingen herhjemme præget af enorme forskelligheder - og uligheder.

”Vi lader de praktiserende læger i stikken.” Så kontant er bedømmelsen af de endokrinologiske lægers guidelines, når dommen fældes af Allan Flyvbjerg, øverste chef for Steno Diabetescenter Copenhagen.

To procents kravet var en succes - nu kommer måske noget værre

Af Kristian Lund d. 04 oktober 2017 i kategorien Politik

Så opgav regeringen at stritte i mod opgivelsen af to procents kravet, og overalt i sundhedsvæsenet ånder man lettet op. Men gad vide om ikke lettelsen er for tidlig – der er nemlig ingen tvivl om, at et nyt krav er på vej, og måske kan det ligefrem blive endnu skrappere end det snart 20-årige krav om bestandig at løfte produktiviteten.

I psykiatrien gælder alle kneb

Af Kristian Lund d. 03 oktober 2017 i kategorien Behandlinger

Det er med psykiatri som med kærlighed – alle kneb gælder. For psykiatrien er det bare ikke romantik men derimod muligheden for at bidrage eller aflaste psykiatrien, som er målet.

I den teknologibegejstrede Region Syddanmark har man nu implementeret en app som kan hjælpe patienterne og aflaste klinikerne.

Medicintilskudsnævnet ødelægger PLO-aftale

Af Kristian Lund d. 24 september 2017 i kategorien Behandlinger

Sikke en lettelse at regionerne og de praktiserende læger kunne finde hinanden i et ny aftale. Ovenikøbet kan man glæde sig over at aftalen specifikt afsætter penge til at forbedre indsatsen over for patienter med diabetes og KOL.

Tak, EASD, næste gang kan alt være ændret

Af Kristian Lund d. 15 september 2017 i kategorien Behandlinger

Det minder om Irma. Presset mod industribetalte rejser tårner sig op med en naturkrafts styrke. Region Syddanmark har besluttet helt at kortslutte muligheden, og de andre regioner er på vej med deres reglementer. 

Det hele blev sat i gang af kræfter i Medicinrådet, anført af patientforeningerne. Siden har det grebet om sig, så man skulle tro, at det er kriminelt at komme i berøring med industrien.

Tænk på de praktiserende læger - diabetes bliver et helvede

Af Kristian Lund d. 14 september 2017 i kategorien Behandlinger

Diabetologerne der netop nu nyder det faglige sammenhold her ved EASD's årlige møde, denne gang i Lissabon, burde, inden de går i seng i aften, sende en tanke til deres kollegaer i almen praksis hjemme i det blæsende og sure vejr i Danmark. Rigtigt meget af det, som præsenteres her ved årsmødet, dukker op, før eller siden, hos de praktiserende læger, og de skal altså ikke bare holde øje med de nye lægemidler til diabetes, de skal også vide en hel del om alle de andre lægemidler, som er til rådighed i deres klinik.

Belav jer på et chok, I endokrinologer

Af Kristian Lund d. 13 september 2017 i kategorien Behandlinger

Intervention er det nye sort i diabetes.

Fedmekirurgi var helt ude i kulden i Danmark efter et veltilrettelagt attentat orkestreret af Sundhedsstyrelsen – men med al den nye dokumentation om fordelene ved kirurgi kan selv ikke de danske sundhedsmyndigheder holde det nede.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>  

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter