Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Data fra virkeligheden på fremmarch

Af Kristian Lund d. 13 juni 2017 i kategorien Diverse

Overalt er såkaldt real world evidence på fremmarch. Man ser det ved videnskabelige kongresser, og i de medicinske debatter – og det er en kæmpe chance for Danmark, som er olympisk mester på feltet.

Lipidkrigen: Nu skal Medicinrådet vise sit værd – for første gang

Af Kristian Lund d. 06 juni 2017 i kategorien Prioritering

Lipidkrigen er på vej ind i sin næste og afgørende fase. I dag, 7. juni, skal Medicinrådet træffe sin første virkeligt vigtige beslutning. Hvad skal Danmark satse på, når det gælder de såkaldte PCSK9-hæmmere, som har vist sig at være anvendelige til at reducere LDL-kolesterol hos patienter, som reelt er truet på livet.

Hvor er hunden begravet på Rigshospitalet?

Af Kristian Lund d. 30 maj 2017 i kategorien Behandlinger

Sådan kommer man på forsiden af landets aviser og bliver kommenteret i talrige indslag på tv – foruden at man får en alvorlig balle fra en af landets store patientforeninger. Man skal bare aflyse hver 8. hjerteoperation, med henvisning til, at der er overraskende mange akutte patienter.

Ebberød Bank sætter sig på medicingodkendelserne

Af Kristian Lund d. 18 maj 2017 i kategorien Prioritering

Vi lever sandelig i spøjse tider.

Nu har Medicintilskudsnævnet, efter mere en tre års arbejde, barslet med en løsning, som kan minimere samfundets udgifter til medicin til patienter med KOL og astma. Det er tredje forsøg fra nævnet, som ellers består af begavede og indsigtsfulde læger - men man er ifølge formanden for Dansk Lungemedicinsk Selskab, Ole Hilberg, ikke nået frem til en brugbar løsning.

Flyvbjerg på charmeoffensiv: Vi er parat til samarbejde

Af Kristian Lund d. 05 maj 2017 i kategorien Diverse

Er I ikke vildt imponerede!

Fra scenekanten kiggede Allan Flyvbjerg begejstret ud over forsamlingen, der dog ikke viste synderlige tegn på benovelse. 

Den øverste chef for det danske sundhedsvæsen mest ambitiøse og nytænkende projekt, Steno Diabetes Center, som nu skal rulle ud over hele landet i forskellige former, var inviteret på besøg hos kardiologerne til årsmødet i Dansk Cardiologisk Selskab til at give en såkaldt Opening lecture om Diabetologi for kardiologer. 

Umuligt ikke at holde af tanken om DANNOAC, men....

Af Kristian Lund d. 04 maj 2017 i kategorien Prioritering

Bare for en god ordens skyld. DANNOAC er et respektindgydende projekt, ambitionerne er gode og tårnhøje, og det kan placere Danmark på verdenskortet, når det gælder store kliniske studier.

Folkene bag projektet skal også roses. Det er sjældent, at sådanne idéer får liv i Danmark, og det er kun lykkes på grund af projektmagernes ildhu, deres gode netværk og så selve visionen.

Landsdækkende DANNOAC falder fra hinanden

Af Kristian Lund d. 02 maj 2017 i kategorien Behandlinger

Region Hovedstaden ser ud til at skulle gå enegang med DANNOAC, og Hjerteforeningen får næppe et landsdækkende studie af de nye NOAK-lægemidler mod atrieflimren og venøs tromboemboli. 

Vågn op, misbrug af ADHD-medicin skal tages alvorligt

Af Kristian Lund d. 28 april 2017 i kategorien Behandlinger

Man må næsten nive sig i armen, når man hører, at det har vokset sig til et velvoksent problem herhjemme, at unge med ADHD sælger deres Ritalin til andre unge på udkig efter en rus eller som hjælp ved eksamenssituationer.

Gastrolægerne skal tænkes ind i teknologisatsning

Af Kristian Lund d. 06 april 2017 i kategorien Politik

Speciallægemanglen skriger til himlen, og ingen er i tvivl om at noget skal gøres. Det har stået på i årevis, og på mange områder er situationen desperat. Også mave-tarm området er indhentet af manglen på lægeressourcer, og derfor er også det speciale tænkt med i de aktuelle og superambitiøse planer om moderne sundhedsteknologi og telemedicin. 

Kunne fedmekirurgi-retningslinjen være løst med en lokumsaftale

Af Kristian Lund d. 05 april 2017 i kategorien Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsens håndtering af den kliniske retningslinje for fedmekirurgi er historisk, ikke mindst fordi den sker netop som det danske sundhedsvæsen skal vænne sig til Medicinrådet - og den prioritering, som rådet forventes at kunne præstere.

Ministeren må tage ansvar for skruppelløs fedmebeslutning

Af Kristian Lund d. 05 april 2017 i kategorien Sundhedsstyrelsen

Man får det nærmest fysisk dårligt, når man læser dagbladet Politikens grundige afsløring af spillet om den nye kliniske retningslinje om fedmekirurgi, og ganske særligt spørgsmålet om fedmekirurgi kan forebygge diabetes.

GULP, fik Gøtzsche pludselig Novo Nordisk som formand

Af Kristian Lund d. 30 marts 2017 i kategorien Diverse

Mon ikke Peter Gøtzsche fik kaffen galt i halsen, da han opdagede, at Mads Krogsgaard Thomsen, Novo Nordisks forskningsdirektør, bliver ny formand for Københavns Universitet.
Hold da op, nu rykker medicinalindustrien altså direkte ind på øverste hylde på landets fineste universitet.

Dom over DANNOAC falder på onsdag

Af Kristian Lund d. 19 marts 2017

Det gigantiske DANNOAC-studie kommer til at rulle, omend foreløbig i en lidt mindre skala.

Så meget er givet. Region Hovedstaden har besluttet at tage chancen. Så må vi se, om de resterende regioner hopper med på vognen. Deres beslutning vil helt og holdent afhænge af et møde mellem dem, som endnu ikke har taget stilling, og kredsen bag DANNOAC i Odense nu på onsdag, 22. marts. 

Hjertesygdom og depression er dødelig cocktail

Af Kristian Lund d. 18 marts 2017 i kategorien Behandlinger

Utroligt mange studier har vist, at hjertesygdomme og depression spiller sammen og at den ene lidelse øger risikoen for den anden. Men det er nyt, skræmmende nyt, at depression er den stærkeste prædiktor for død i det første årti efter en diagnose af koronar hjertesygdom.

Medicinrådet får Medicintilskudsnævnet til at ligne en bananrepublik

Af Kristian Lund d. 17 marts 2017 i kategorien Prioritering

Vi krabber os frem mod Medicinrådets første 100 dage, men det giver god mening at tage forskud på festlighederne - og man kan konstatere, at her inden de alvorlige prøver, hvor lægemidler faktisk skal til eksamen, så er det gået overraskende velsmurt.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>  

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter