Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Her får psykiatrien måske noget ud af valget - trods alt

Skrevet af Kristian Lund d. 02. maj 2019

Sundheden kunne være blevet det afgørende spørgsmål ved det kommende folketingsvalg, måske ligefrem med gevinster til psykiatrien - men den chance ser ud til at være forpasset, ganske enkelt fordi regeringens sundhedsreform blev bange for sin egen skygge.

Det er desværre situationen lige nu, efter regeringen og oppositionen har drejet på håndtagene på hver af deres planer. Nu ser det ud somom de eneste forskelle er at Venstre og Dansk Folkeparti alene ønsker at fyre regionspolitikerne mens Socialdemokraterne ønsker at beholde det demokratiske element.

Resten er blevet til ét ælte for vælgerne, som ikke kan se forskel på parternes planer. Om det skal være Lars Løkke Rasmussens sundhedsfællesskaber eller Mette Frederiksens løsning med sundhedshuse. Det får ingen op på barrikaderne.

Faktisk er det kommet så vidt med Lars Løkke Rasmussens vision, at hans bedste argument er blevet, at ingen behøver at blive nervøse, fordi "langt hovedparten af de ansatte" slet ikke vil mærke nogen ændring. Nu skal personalet beroliges. Mere mod er der ikke bag denne lyst til at lave om.

Der holdes dog stadig liv i debatten - men mest fordi regionerne driller regeringen så meget som muligt, mens regeringen på sin side peger fingre af regionernes skavanker.

Den krig på ord har overraskende bragt regionerne i førersædet med en række velanbragte angreb på regeringen. Mest effektfuldt da Danske Regioner kritiserede regeringen for ikke at være parat til at sætte prisen på tobak radikalt op. Der tog regionerne for alvor dagsordenen, og medierne refererer stadig til regionernes initiativ - selvom de netop ikke har en pind at gøre med afgifter.

Og modsat benytter regeringen enhver mulighed for at rakke regionerne ned. Senest brugte sundhedsministeren kritikken af anvendelsen af tvang i psykiatrien til at udstille sundhedsvæsenets behov for nationale løsninger, for at undgå de kæmpestore variationer mellem regionernes indsats.

Selvom sundheden heller ikke denne gang bliver omdrejningspunktet for en valgkamp så kan der måske alligevel komme noget godt ud af de drillerier, som parterne udsætter hinanden for. Særligt ambitiøst er det bare ikke.

For regionerne kan det være en øjenåbner, at de godt kan byde ind i sundhedsdebatten med visioner - bare de har kant. Og derfor kan debatterne om den danske sundhedsindsats få ekstra dimensioner. Ingen kan nemlig fratage regionerne, at de kender til sundhedsvæsenet.

Og samtidig kan denne valgkamp have lært Venstre, at man skal stille meget mere firkantede krav til regionernes indsats - og så huske at følge op. Måske kan det komme psykiatrien til hjælp i fremtiden - det kunne den sandelig godt trænge til.

Begge læringer kan hjælpe til at forbedre sundhedsvæsenet - nu da de store planer er skrumpet ind til stort set ingenting og velsagtens ikke bliver til noget som helst.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Medicinsk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debatører på sundhedsområdet.

Har du en kommentar?

Please login to leave a comment.

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter