Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

NOAK-lægemidler sendes til gigantisk eksamen

Skrevet af Kristian Lund d. 19. juli 2016 i kategorien Behandlinger

Intet mindre end en genistreg.
Det er den eneste relevante betegnelse for det såkaldte kvalitetetssikringsprojekt, DANNOAC, som Dansk Cardiologisk Selskab og Hjerteforeningen har fundet på, og som handler om at afprøve alle kendte NOAK-behandlinger på landets hjerteafdelinger i de kommende år.

 

For første gang i Danmarks historien gennemføres et gigantisk reallife studie, hvor fire lægemidler bedømmes i forhold til hinanden, og formålet er at sikre patienterne den bedst mulige antikoagulerende behandling. Højest sandsynligt kommer studiet til at afgøre fremtiden for disse lægemidler, også internationalt.

De enkelte hjerteafdelinger skal systematisk bruge ét NOAK ad gangen i ét år før de skifter til et nyt. Efterfølgende monitoreres blødningskomplikationer, bivirkninger, compliance og et kombineret effektmål bestående af cerebrale apopleksier, cerebrale hæmoragier og tromboemboli, akut myokardieinfakt og død. Denne monitorering foregår via Landspatientregisteret og Apotekernes Lægemiddelregister.

Med fire lægemidler i studiet kommer DANNOAC til at vare i fire år. Det hele skydes i gang 1. oktober, og det er så stort, at kongehuset burde sende en førende repræsentant for at skubbe hjerteafdelingerne afsted på deres tur rundt i lægemidlerne.

I DANNOAC sammenlignes lægemidlerne direkte med hinanden, og deres styrker og svagheder vil blive afsløret, og den metode er jo langt at foretrække.

Kristian Lund

Valideringen foretages både af patienter med atrieflimmer og venøs tromboemboli, herunder dyb venetrombose og lungeemboli. Alt er godkendt og aftalt med Det Videnskabsetiske Råd og Sundhedsstyrelsen, og Dansk Selskab for Trombose og Hæmostase er også involveret.

Studiet sættes i værk netop som NOAK-lægemidlerne fejrer sit fem års jubilæum. Så lang tid er der gået siden Pradaxa blev taget i brug herhjemme. Dengang – som nu – godkendes lægemidler på baggrund af studier, der har sammenlignet dem med enten placebo eller den gængse behandling. I DANNOAC sammenlignes lægemidlerne direkte med hinanden, og deres styrker og svagheder vil blive afsløret, og den metode er jo langt at foretrække.

De deltagende lægemidler i DANNOAC er:

 • Pradaxa (Dabigatranetexilat) fra Boehringer Ingelheim, som var det første NOAC på det danske marked.
 • Eliquis (Apixaban) fra BMS 
 • Xarelto (Rivaroxaban ) fra Bayer og endelig
 • Lixiana (Edoxaban)  fra MSD, som netop er introduceret herhjemme, og som på denne måde bliver lynintroduceret til danske patienter.

Disse lægemidler deltager ligeværdigt i projektet, og sådan skal hver af afdelingerne også håndtere medicinen i hverdagen.

DANNOAC er et enestående projekt, som altså kommer til at omfatte et helt lands behandling. Det hviler på en dansk tradition på hjerteområdet, nemlig at her kan man samarbejde med hinanden. En forudsætning er også, at den danske registreringstradition. Få lande i verden kunne lave et lignende projekt.

Det er så smart, at det ligger lige for fødderne at gennemføre lignende projekter med andre grupper af lægemidler, som ligner hinanden.

Efter danske – og vel også internationale - alen er det nærmest forbløffende stort tænkt.

Godt gået af kardiologerne og Hjerteforeningen.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Medicinsk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debatører på sundhedsområdet.

Comments (1)

 • Kjeld Andersen

  Kjeld Andersen

  03 juli 2017 at 19:07 |
  Jeg er lige begyndt at tage Xarelto. Godt initiativ og til lykke med et sundhedsvæsen, der rykker. Hvis vi er rigtig gode her i DK - også ved behandling - er det os der sender fakturaer til udlandet. ;)

  reply

Har du en kommentar?

Please login to leave a comment.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter