Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

NOAK-lægemidler sendes til gigantisk eksamen

Skrevet af Kristian Lund d. 19. juli 2016 i kategorien Behandlinger

Intet mindre end en genistreg.
Det er den eneste relevante betegnelse for det såkaldte kvalitetetssikringsprojekt, DANNOAC, som Dansk Cardiologisk Selskab og Hjerteforeningen har fundet på, og som handler om at afprøve alle kendte NOAK-behandlinger på landets hjerteafdelinger i de kommende år.

 

For første gang i Danmarks historien gennemføres et gigantisk reallife studie, hvor fire lægemidler bedømmes i forhold til hinanden, og formålet er at sikre patienterne den bedst mulige antikoagulerende behandling. Højest sandsynligt kommer studiet til at afgøre fremtiden for disse lægemidler, også internationalt.

De enkelte hjerteafdelinger skal systematisk bruge ét NOAK ad gangen i ét år før de skifter til et nyt. Efterfølgende monitoreres blødningskomplikationer, bivirkninger, compliance og et kombineret effektmål bestående af cerebrale apopleksier, cerebrale hæmoragier og tromboemboli, akut myokardieinfakt og død. Denne monitorering foregår via Landspatientregisteret og Apotekernes Lægemiddelregister.

Med fire lægemidler i studiet kommer DANNOAC til at vare i fire år. Det hele skydes i gang 1. oktober, og det er så stort, at kongehuset burde sende en førende repræsentant for at skubbe hjerteafdelingerne afsted på deres tur rundt i lægemidlerne.

I DANNOAC sammenlignes lægemidlerne direkte med hinanden, og deres styrker og svagheder vil blive afsløret, og den metode er jo langt at foretrække.

Kristian Lund

Valideringen foretages både af patienter med atrieflimmer og venøs tromboemboli, herunder dyb venetrombose og lungeemboli. Alt er godkendt og aftalt med Det Videnskabsetiske Råd og Sundhedsstyrelsen, og Dansk Selskab for Trombose og Hæmostase er også involveret.

Studiet sættes i værk netop som NOAK-lægemidlerne fejrer sit fem års jubilæum. Så lang tid er der gået siden Pradaxa blev taget i brug herhjemme. Dengang – som nu – godkendes lægemidler på baggrund af studier, der har sammenlignet dem med enten placebo eller den gængse behandling. I DANNOAC sammenlignes lægemidlerne direkte med hinanden, og deres styrker og svagheder vil blive afsløret, og den metode er jo langt at foretrække.

De deltagende lægemidler i DANNOAC er:

 • Pradaxa (Dabigatranetexilat) fra Boehringer Ingelheim, som var det første NOAC på det danske marked.
 • Eliquis (Apixaban) fra BMS 
 • Xarelto (Rivaroxaban ) fra Bayer og endelig
 • Lixiana (Edoxaban)  fra MSD, som netop er introduceret herhjemme, og som på denne måde bliver lynintroduceret til danske patienter.

Disse lægemidler deltager ligeværdigt i projektet, og sådan skal hver af afdelingerne også håndtere medicinen i hverdagen.

DANNOAC er et enestående projekt, som altså kommer til at omfatte et helt lands behandling. Det hviler på en dansk tradition på hjerteområdet, nemlig at her kan man samarbejde med hinanden. En forudsætning er også, at den danske registreringstradition. Få lande i verden kunne lave et lignende projekt.

Det er så smart, at det ligger lige for fødderne at gennemføre lignende projekter med andre grupper af lægemidler, som ligner hinanden.

Efter danske – og vel også internationale - alen er det nærmest forbløffende stort tænkt.

Godt gået af kardiologerne og Hjerteforeningen.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Medicinsk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debatører på sundhedsområdet.

Comments (1)

 • Kjeld Andersen

  Kjeld Andersen

  03 juli 2017 at 19:07 |
  Jeg er lige begyndt at tage Xarelto. Godt initiativ og til lykke med et sundhedsvæsen, der rykker. Hvis vi er rigtig gode her i DK - også ved behandling - er det os der sender fakturaer til udlandet. ;)

  reply

Har du en kommentar?

Please login to leave a comment.

GINA laver online astma-akademi

Som noget nyt har Global Initiative for Asthma (GINA) lanceret et online undervisningsunivers GINA ACADEMY for læger, sygeplejersker, farmaceuter og andet sundhedspersonel, som vil lære mere om at behandle astma med afsæt i GINAs guidelines.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter