-først med nyheder om ny medicin

Grøn stær er sandsynligvis en autoimmun sygdom forbundet med leddegigt

Der er stor sandsynlighed for, at grøn stær - også kaldet primært åbenvinklet glaukom (POAG) - er et autoimmunt fænomen og at risikoen for at udvikle den er betydeligt større blandt leddegigtpatienter.

"I betragtning af at POAG har en snigende start over årtier, tyder vores resultater på, at immunkomplekset involveret i leddegigt har potentialet til samtidig at forårsage skade på væv, der er forbundet med udviklingen af ​​POAG, herunder nethinden eller synsnerven," skriver den koreanske forskergruppe bag det ny studie. 

Særligt inden for de to første år efter diagnosen var RA-patienter i forhøjet risiko for at udvikle POAG. Derudover var en alder på 74 år eller derover også forbundet med en højere risiko.

Studiet er udgivet i den videnskabelige tidsskrift JAMA Network og sammenlignede en kohorte bestående af 2.049 leddegigt-patienter med 8.196 kontroller. Undersøgelsens primære endemål var at identificere ikke-RA-patienter med lignende tilbøjelighed til at udvikle glaukom.

Ingen direkte årsagssammenhæng

Det er meget usandsynligt, at der er tale om en direkte årsagssammenhæng - altså at leddegigt i sig selv udløser glaukom, understreger forskerne bag studiet og peger på, at den forhøjede risiko var særligt udtalt inden for de første måneder efter RA-diagnosen. I stedet peger forskerne på, at begge tilstande kan være epifænomener af en underliggende autoimmun proces.

Det er dog for tidligt at fastslå, at alle POAG-tilfælde er autoimmune, da det ikke blev fastslået, om lægemidler til behandling af andre autoimmune sygdomme (såsom leddegigt) også er effektive mod spontant menneskeligt glaukom. 

Det nye studie styrker dog forbindelsen på epidemiologiske grunde med landsdækkende data om tusindvis af patienter.

Det er ikke det første studie, der tyder på, at glaukom har autoimmune rødder. Diskussionen går mere end to årtier tilbage, og siden 2018 har en række forskere linket sygdommen til en autoimmun effekt.