Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Dansk forsker: Det gik du glip af på årets ACR-kongres

American College of Rheumatology’s (ACR) årsmøde bød på en lang række præsentationer og data fra nye studier heriblandt danske. Her får du et kort overblik over en række af de mest spændende nyheder inden for de forskellige sygdomme.

Dansk reaktion på JAK-hæmmere: Vi er blevet mere forsigtige

Det europæiske medicinagentur EMA fraråder brugen af JAK-hæmmere til visse patientgrupper, hvis der kan findes et behandlingsalternativ. For reumatologien vil det betyde større forsigtighed, men der er flere andre behandlingsalternativer på markedet. 

Nedsat lymfestrøm giver sygdomsopblussen ved lupus

De underliggende mekanismer, der kan forklare, hvorfor lupus-patienter oplever sygdomsopblussen efter soleksponering, har været hidtil ukendte. Men nu er forskere i et nyt studiet kommet et skridt videre og har fundet, at lymfeknuder er den centrale årsag.

Retentionsrater er høje ved skift fra et biosimilært middel til et andet

Når patienter med inflammatoriske reumatologiske sygdomme skiftede fra et infliximab biosimilært middel til et andet var retentionsraterne høje, viser danske real-world data. Det tyder på, at patientrelaterede faktorer snarere end lægemidlet selv er den afgørende faktor for, om patienterne fortsætter på det nye biosimilære lægemiddel.

Anti-inflammatoriske smertestillende kan forværre betændelsestilstanden

Lægemidler som ibuprofen og naproxen kan forværre inflammationen i knæleddet hos personer med slidgigt over tid, viser ny forskning. Brugen af NSAID-midler bør derfor være et emne reumatologer tager op til diskussion, mener førsteforfatter bag undersøgelsen, Johanna Luitjens.

Gik du glip af årets EULAR-kongres - her er highlights

Den årlige EULAR-kongres løb af stablen i begyndelsen af juni, hvor der blev præsenteret en lang række nye resultater inden for reumatologien. Her får du overblikket over de vigtigste studier til din sommerferie-læsning.

CAR-T-behandling af reumatologiske sygdomme kan være på vej

En af de nyeste og mest spændende behandlinger til kræft er brugen af ​​autologe T-celler, der er konstrueret til at genkende og ødelægge kræftceller. Men CAR-T-terapien, som behandlingen kaldes, kan på sigt også anvendes til en lang række reumatologiske sygdomme, lyder det fra immunolog Mike Bogetofte Barnkob.

Medicinsk cannabis mod smerter har lang vej igen

Det første danske forskningsprojekt med medicinsk cannabis til behandling af smerter blev ikke, som mange havde håbet. Cannabisstoffet cannabidiol (CBD) havde ingen effekt på smerterne hos patienter med håndartrose og psoriasisgigt, og det efterlader medicinsk cannabis lidt i ingenmandsland.