Basislister er skabt af fanden selv

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Patienters seksuelle lyst udfordres af atopisk dermatitis

Jo mere udbredt den atopiske eksem er, des mindre tillader patienterne sig selv at føle seksuel lyst, og des mere frygter de, at deres partner heller ikke har lyst, viser en fransk undersøgelse af flere end 1.000 patienter.

Ultralyd og MR kan måske afsløre psoriasisgigt i tide

Tre ud af ti patienter med psoriasis får psoriasisgigt på et eller andet tidspunkt, og en tidlig diagnose og overvågning af sygdommen er afgørende for at begrænse skader i leddene, smerter og tab af funktionsevne. Det kan dog være vanskeligt at stille diagnosen.

AbbVie søger om godkendelse af gigtmiddel mod psoriasis

Gigtmidlet Rinvoq (upadacitinib) kan også hjælpe patienter med psoriasis, som ikke har gavn af eksisterende behandlinger. Det viser fase III forsøg lavet af AbbVie, som nu søger om en udvidelse af indikationen for Rinvoq hos det europæiske lægemiddelagentur EMA og det tilsvarende amerikanske FDA.

Særlige hudmanifestationer kan styrke diagnostik af covid-19

Især hos covid-19 patienter med svage symptomer eller i situationer, hvor adgang til tests er begrænset, kan visse særlige hudproblemer afsløre diagnostiske informationer, konkluderer spanske forskere, som har forsøgt at lave en klassifikation af hudmanifestationer i forbindelse med covid-19 sygdom.

Kunstig intelligens skal assistere med diagnoser på hudlidelser

Et nyt digitalt værktøj til praktiserende læger, som ved hjælp af kunstig intelligens skal hjælpe lægerne til at stille mere præcise diagnoser på hudsygdomme er målet med et tværfagligt projekt, som hudlæger i Århus er i fuld gang med.

EMA godkender Cosentyx til børn med psoriasis

Børn og unge mellem seks og 18 år med moderat til svær psoriasis kan få gavn af behandling med Cosentyx, viser to fase III forsøg. Novartis har derfor fået godkendelse til markedsføring af lægemidlet på det europæiske marked.

Studier: Forsøgsmedicinen bimekizumab overlegen over for placebo

Patienter med moderat eller svær plaque psoriasis, som blev behandlet med det ikkegodkendte præparat bimekizumab i løbet af fire måneder opnåede signifikant hudafglatning ved uge 16, hurtigt respons ved uge fire, og vedholdt respons i op til et år i kraft af selektiv hæmning.

Ultralyd og MR kan måske afsløre psoriasisgigt i tide

Tre ud af ti patienter med psoriasis får psoriasisgigt på et eller andet tidspunkt, og en tidlig diagnose og overvågning af sygdommen er afgørende for at begrænse skader i leddene, smerter og tab af funktionsevne. Det kan dog være vanskeligt at stille diagnosen. 

Dupixent godkendt i USA til mindre børn med børneeksem

FDA har godkendt Dupixent (dupilumab) som den første biologiske behandling mod børneeksem hos børn mellem seks og 11 år, der ikke reagerer tilstrækkeligt på behandling med topisk receptpligtig behandling eller hvis disse behandlinger ikke anbefales.

Højt BMI fører til nedsat nyrefunktion

EASD: Der skulle et smart studiedesign til for at dokumentere, at højt BMI er en direkte årsag til nedsat nyrefunktion. Årssagssammenhængen er ikke den modsatte. Sammenhængen er nok endnu mere udtalt hos personer med kronisk nyresygdom og diabetes end befolkningen som helhed.

Dansk studie: Overvægtsparadokset er en skrøne

EASD: Overvægt er ikke vejen til et længere liv. Heller ikke let overvægt. Det såkaldte obesity paradox (at en vis overvægt i visse sammenhænge kan være sundt), som ellers er belyst i mange undersøgelser, afvises nu i et dansk studie fra Steno Diabetes Center Aarhus. 

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter