Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Oversigt: Så mange læger arbejder i det private

Antallet af læger og sygeplejersker, der er ansat på et privathospital, har aldrig været højere, viser en nyere analyse fra Lægeforeningen. De fleste ansættelser i det private er på deltid og især to specialer er repræsenteret.

Kommunerne: Vi bliver bekymrede, når vi ser kommissionens modeller

I to af Sundhedsstrukturkommissionens modeller overtager henholdsvis sundheds- og omsorgsregioner og staten en række opgaver på sundheds-og ældreområdet, som i dag bliver løst af kommunerne. Det gør Kommunernes Landsforening (KL) bekymret.

Her er kommissionens længe ventede anbefalinger, der kan ændre det danske sundhedsvæsen

Regionerne skal nedlægges eller have ændret rolle. Det primære sundhedsvæsen skal have flere ressourcer, og sygehusenes vækst skal reduceres. Praktiserende læger i byerne skal have flere patienter, og læger med mange sårbare patienter skal have færre. Og sundhedsvæsenet skal have en national "dataplatform". I dag kom stribevis af anbefalinger fra Sundhedsstrukturkommissionen, som et samlet sundhedsvæsen har ventet på i spænding i et år. 

Danske Regioner: Gode anbefalinger i forhold til praktiserende læger

I to ud af Sundhedsstrukturkommissionens tre modeller for fremtidig organisering af sundhedsvæsenet nedlægges regionerne i sin nuværende form. Og i den sidste model bliver deres rolle ændret. Alligevel forsøger Danske Regioner at finde en grimasse, der kan passe, og roser Sundhedsstruktur-kommissionen for et meget grundigt stykke arbejde.

Læger tager godt imod Sundhedsstrukturmodeller: Klar udbygning og udvikling af praktiserende lægers rolle

Både Lægeforeningen, Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Yngre Læger og Foreningen af Speciallæger tager godt mod Sundhedsstrukturkommissionens rapport. ”Vi har store forventninger til, at Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger også udmønter sig i en ambitiøs politisk aftale, hvor reelle forandringer er tydelige,” siger Camilla Rathcke.

Ny apotekerlov giver lettere adgang til vaccination og medicinsamtaler

Folketinget har tirsdag vedtaget en ny lov på apoteksområdet. Den giver blandt andet mulighed for, at hospitalsmedicin skal kunne udleveres på apoteket, og der bliver nemmere adgang til vaccination og medicinsamtaler. Loven træder i kraft 1. juli.

Regionerne jubler over ny økonomiaftale – men der er en væsentlig bekymring

Smilene var store, da regeringen og Danske Regioner lørdag præsenterede en aftale om regionernes økonomi for 2025. "Det er den bedste aftale, jeg kan huske," sagde formanden for Danske Regioner, Anders Kühnau (Soc.). Aftalen sikrede dog ikke beskyttelse mod fremtidige stigninger i medicinudgifterne, som regionerne havde håbet på.

Finansminister: Kommunerne får det største løft i 15 år

Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) har indgået en aftale om kommunernes økonomi for 2025. "Det er den bedste aftale, jeg har været til at lave. Kommunerne får det største løft i 15 år. Det er rigtig, rigtig, godt," sagde en strålende glad finansminister Nicolai Wammen (Soc.) ved et pressemøde fredag formiddag.

Statsminister i afslutningstale: Praktiserende læger skal fordeles bedre i landet

Under afslutningsdebatten i Folketinget onsdag havde statsminister Mette Frederiksen (Soc.) fokus på sundhed. Hun gjorde det klart, at landets praktiserende læger bør fordeles bedre i landet. "Lægerne skal derud, hvor de danskere, der er mest syge, bor," sagde hun. Hun mente også, at de læger, der behandler de mest syge, skal have mere i honorar end de læger, der behandler de mindst syge. 

Nye gebyrer hæmmer den uafhængige forskning: Det er en helt forkert strategi

De danske hospitaler er belastede af stigende medicinudgifter, og der er behov for real world data, som kan afdække, om der er penge og arbejdskraft at spare. Men indsamlingen af data er blevet væsentligt dyrere med genindførelsen af gebyrer på ikke-kommercielle kliniske forsøg. Det er en helt forkert strategi at lægge hindringer i vejen for opfølgende forskning, og det et er et signal om, at myndighederne ikke er interesserede i uafhængig forskning, mener to fremtrædende aktører.

Stort interview med ny direktør: Det vil jeg med Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsens nye direktør, Jonas Egebart, står overfor at forenkle og fremtidssikre et historisk presset sundhedsvæsen. I dette interview taler han om blandt andet om stædighed, om at lytte, om at skabe reelle forbedringer, om psykiatrien og kræftplan V.