Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Nyt makkerpar i spidsen for Medicinrådet

Danske Regioners bestyrelse har torsdag udpeget cheflæge ved Aalborg Universitetshospital Birgitte Klindt Poulsen som ny forperson for Medicinrådet fra 1. februar 2025. Samtidig bliver vice- og centerdirektør ved Rigshospitalet Jannick Brennum ny næstforperson.

Alvorlige sygdomme underfinansieres: Få danske eliteforskere sidder på forskningsmidlerne

Støtten til forskning i sygdomme som KOL, tarmkræft, bulimi, blodprop i hjertet, iskæmisk stroke og kronisk nyresygdom får en markant mindre bid af de danske forskningsmilliarder i forhold til deres sygdomsbyrde end andre sygdomme. Samtidig sidder en lille gruppe af danske eliteforskere på mere end halvdelen af midlerne.

Ulrik Lassen: Vi fejler big time, når vi ikke bruger vores sundhedsdata bedre

Klinisk forskning kan blive et vigtigt redskab i den nødvendige prioritering af ressourcer, som sundhedsvæsenet står overfor. Desværre mangler der vilje til at skaffe bedre og nemmere adgang til sundhedsdata, som er afgørende for at løfte opgaven, sagde Ulrik Lassen, klinikchef på Rigshospitalet, under sit oplæg på Danske Kræftforskningsdage.

Regeringens store plan: Regioner lægges sammen, og kronikere får nye rettigheder

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) kaldte det for 'den største reform af sundhedsvæsenet i 20 år', da regeringen onsdag formiddag præsenterede sit sundhedsudspil på et pressemøde. Et udspil, der ikke var identisk med nogen af Sundhedsstrukturkommissionens tre modeller, men dog mest lignede model 3.

Læger advarer mod svækket patientsikkerhed efter regeringsforslag

Regeringen har fremlagt et forslag om at afskaffe den nationale pligt for sundhedspersonale til at indberette utilsigtede hændelser til Dansk Patientsikkerhedsdatabase, som dermed skal nedlægges. Lovforslaget er en del af en større plan om at reducere opgaver i staten og skabe besparelser på 1.000 årsværk.

Regeringen vil udvide medicinuddannelsen i Esbjerg til næsten det dobbelte

Langt flere af fremtidens læger skal uddannes i Esbjerg. Regeringen har som en del af det nye landdistriktsudspil besluttet at tildele Syddansk Universitet (SDU) yderligere 20 studiepladser i kandidatuddannelsen i medicin i Esbjerg. Udvidelsen betyder, at der fremover forventes at blive uddannet 50 læger årligt i byen, mod de nuværende 30.

Oversigt: Så mange læger arbejder i det private

Antallet af læger og sygeplejersker, der er ansat på et privathospital, har aldrig været højere, viser en nyere analyse fra Lægeforeningen. De fleste ansættelser i det private er på deltid og især to specialer er repræsenteret.

Kommunerne: Vi bliver bekymrede, når vi ser kommissionens modeller

I to af Sundhedsstrukturkommissionens modeller overtager henholdsvis sundheds- og omsorgsregioner og staten en række opgaver på sundheds-og ældreområdet, som i dag bliver løst af kommunerne. Det gør Kommunernes Landsforening (KL) bekymret.

Her er kommissionens længe ventede anbefalinger, der kan ændre det danske sundhedsvæsen

Regionerne skal nedlægges eller have ændret rolle. Det primære sundhedsvæsen skal have flere ressourcer, og sygehusenes vækst skal reduceres. Praktiserende læger i byerne skal have flere patienter, og læger med mange sårbare patienter skal have færre. Og sundhedsvæsenet skal have en national "dataplatform". I dag kom stribevis af anbefalinger fra Sundhedsstrukturkommissionen, som et samlet sundhedsvæsen har ventet på i spænding i et år.