Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Nyt Nature-studie begejstrer: Afslører flere potentielle behandlingsmål i småcellet lungekræft

Et omfattende grundforskningsstudie i Nature har kortlagt hidtil ukendte fysiologiske egenskaber ved småcellet lungekræft (SCLC) og identificerer samtidig lovende nye behandlingsmål. Studiet kaster nyt lys over tumorernes biologi og kan potentielt bane vejen for nye behandlingsstrategier, siger overlæge Eric Santoni Rugiu.

Højdosis inhalationssteroid er forbundet med alvorlige bivirkninger

Det er almindelig kendt, at orale kortikosteroider er forbundet med bivirkninger som osteoporose, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og øget dødelighed, men nu viser dansk forskning, at behandling med højdosis inhaleret kortikosteroid (ICS) også kan være forbundet med en række bivirkninger.

Indførelse af moderne kræftmedicin har rykket lungekræftoverlevelsen overraskende hurtigt

Femårsoverlevelsen har rykket sig så hurtigt inden for lungekræft, at overlevelses­målet, som Dansk Lunge Cancer Gruppe/Register satte for 2030, allerede synes at være nået i 2025. Inden for småcellet lungekræft (SCLC) er den medicinske udvikling endelig begyndt at rykke, hvilket måske vil afspejle sig i overlevelsen.

Medicinrådet anbefaler middel mod RS-virus til sårbare spædbørn – men Sanofi vil ikke levere

Medicinrådet anbefaler Beyfortus (nirsevimab) som forebyggende behandling mod RS-virus (RSV) til for tidligt fødte spædbørn og spædbørn i risiko for alvorlig infektion, men det er usikkert, om og hvornår børnene får adgang til lægemidlet. Producenten Sanofi vil nemlig ikke give adgang til lægemidlet i Danmark, medmindre det anbefales til mindst to tredjedele af alle spædbørn. Beslutningen møder kritik fra overlæge i pædiatri. 

Nedtrapning af biologisk medicin rokker ikke ved sygdomskontrollen hos patienter med svær astma

Det er muligt at forlænge behandlingsintervallerne uden at kompromittere sygdomskontrollen hos langt de fleste velkontrollerede patienter med svær astma i behandling med anti-IL5-læge­midler. Det viser et dansk studie, der som det første af sin slags har dokumenteret effekten af at nedtitrere den biologiske behandling.

Ulighed i KOL-rehabiliteringen: Det er et kæmpe problem, at vi ikke har et ensartet tilbud på landsplan

Kun tre ud af fem regioner tilbyder specialiseret KOL-rehabilitering i hospitalsregi, og på landsplan får alt for få patienter tilbuddet. Det er med til at øge uligheden og forværre udsigterne for de sværest syge KOL-patienter, mener professor Anders Løkke. Regeringens bebudede kronikerpakker kan være løsningen, men der er stadig mange ubesvarede spørgsmål.