Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Seks danske hospitaler må nu tage imod coronasmittede

På baggrund af udviklingen i Italien og andre lande har Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen nu udgivet nye retningslinier og vurderer, at der er "moderat risiko" for, at vi i Danmark kommer til at se COVID-19 tilfælde, eventuelt med smittekæder, som det er set i Italien.

Strategien for Danmark er dog fortsat, at vi vil forsøge at opspore og inddæmme eventuel COVID-19 smitte. Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen vurderer fortsat, at der kun er lav risiko for, at vi ser udbredt smitte i Danmark, og der er lav risiko for, at sundhedsvæsenet bliver udfordret. 

”Vores strategi er fortsat at inddæmme smitten, som vi gør ved hurtigt at diagnosticere COVID-19 og behandle under isolation, samtidig med at vi vil sætte alle kræfter ind for at opspore og håndtere personer, der har haft tæt kontakt med de smittede, så de kan gå i karantæne. Med de nye retningslinjer udvider vi både kriterier for at mistænke COVID-19, og vi udvider antallet af sygehuse, der kan håndtere patienterne”, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Søren Brostrøm understreger samtidig, at de seks sygehuse, der nu er godkendt af Sundhedsstyrelsen til at modtage patienter med COVID-19, alle er rustede til at behandle patienter under isolation, og at det med den nuværende viden om COVID-19 ikke er nødvendigt, at det sker i de særlige højisolationsstuer på Skejby og Hvidovre.

De seks sygehuse er Rigshospitalet (Blegdamsvej), Hvidovre Hospital, Aarhus Universitetshospital (Skejby), Aalborg Universitetshospital (Syd), Sjællands Universitetshospital (Roskilde) og Odense Universitetshospital (Odense).
 
Da ny viden om COVID-19 viser, at størstedelen af patienterne kun har lette symptomer og ikke har behov for sygehusbehandling, så er der også nye retningslinjer for behandling under hjemmeisolation.

”Vi har et rigtig godt beredskab i Danmark, og det inddrager vi nu i endnu højere grad, så flere sygehuse og afdelinger deltager i det. Derfor har de fået retningslinjer, så de er forberedte på opgaven”, siger Søren Brostrøm. 

Faglig direktør på Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, siger, at i takt med, at der ses smittespredning i Italien, rykker COVID-19 selvfølgeligt tættere på.

"Vi skal derfor også forberede os på et scenarie, hvor der sker vedvarende smittespredning indenfor Europa”, siger han og fortsætter: ”Vi ved nu, at langt de fleste, der er smittet med den ny coronavirus, får milde symptomer, hvor sygdommen går over af sig selv. Det vil hovedsageligt være ældre og særligt udsatte, der får alvorlige forløb.”

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter