Inflammations-sygdommene behøver et nationalt center

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ordførere: Folketing skal sætte fokus på klimavenlig, men farlig kost

Konservative og SF advarer mod det store fokus på kødfri kost, der kan give B12-mangel og neurologiske skader. Også hos børn. Eksperthøringer er på vej.

I juni 2019 havde Danmark sit første klimavalg, som det blev døbt. Det var et folkekrav, at klima kom højt på dagsordenen, og alle partier sprang med på vognen. Af gode grunde, vil de fleste nok mene.

Imidlertid kan et populært klimatiltag - at spare på kødet - koste mange B12-vitaminer, hvilket kan give neurologiske skader.

Et problem, der er tredoblet på 20 år, og i dag er over 100.000 danskere i behandling for mangel på B12-vitamin.

Det bekymrer Per Larsen, sundhedsordfører for Konservative.

”Til en vis grad er det politikernes ansvar, ja. I forebyggelsesøjemed er det vores ansvar at sikre, at vi ikke har store grupper, der kører ud af en tangent,” siger han og understreger, at det også er op til den enkelte at være opmærksom på at få tjekket symptomer.

”Man kan overveje, om vi skal screene for mangel på B12 på samme måde, som vi for få år siden begyndte at screene for D-vitamin,” mener Per Larsen og tilføjer:

”Problemet er jo bare, at de analyser kan være rimelig bekostelige, og sidst var vi nødt til at skære ned andre steder. Helt konkret måtte vi reducere personalet på hospitalerne, og de har ellers nok at se til. Så man må jo også se på, hvad det koster, men vi må overveje screening.”

Høringer på vej om børn

Kirsten Normann Andersen er sundhedsordfører for SF. Hun fortæller, at SF har haft en stor intern diskussion om emnet.

”Som sundhedsordfører på 58 år har jeg allerede haft nogle debatter med de unge klimaaktivistiske kolleger i vores gruppe. Jeg er oprigtigt bekymret for, om især børn og ældre får nok vitaminer,” siger hun og tilføjer:

”Både klima og sundhed er jo vigtigt, så kunsten bliver at få de to ting til at gå hånd i hånd. Man kan jo godt dække ernæringsbehov med vegetarisk eller vegansk kost,  men man skal typisk spise mere, og det kan være svært for især børn og ældre.”

Kirsten Normann Andersen læner sig op ad Sundhedsstyrelsens råd ift. kost og ernæring for børn.

”Jeg kan godt blive bekymret, hvis vi skal give medicinske tilskud til børn for at sikre, at de får dækket behov for såvel protein som vitaminer og mineraler.”

Sundhedspolitisk Tidsskrift: Men hvordan kan man så gribe det an, hvis man af gode grunde ønsker at begrænse kødindtaget?

”Her kommer vi til at se nogle høringer om spørgsmålet med eksperter, for der pågår en intens debat i øjeblikket om, hvor vidt f.eks. børn kan være vegetarer og veganere. Problemet er også, at det kan være svært at få ikke kun børn, men også andre til at spise bestemte ting. Og vi har set flere eksempler på kommuner, som beslutter, at det offentligt køkken i institutioner eller plejecentre skal være mere grønt,” siger hun og uddyber, hvordan dét kan være et konkret problem:

”Hvis det offentlige køkken er mere grønt, så ved jeg også, siden jeg selv har arbejdet i ældreområdet, at det vil være en kæmpe udfordring at få folk til at spise nok alternative vitaminkilder. Her kan en frikadelle være hensigtsmæssig, når min gamle far skal have eksempelvis proteiner nok,” siger Kirsten Normann Andersen.

Sundhedsminister undviger spørgsmål om insulintilskud

Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvad hans holdning er til Medicintilskudsnævnets forslag om at fjerne generelt tilskud til en lang række insulin-præparater. 

Tilskudsnævn håber, at færre tilskud til insulin vil presse priser

Medicinsk Tidsskrift har fået indsigt i en e-mail sendt fra Lægemiddelstyrelsen til Sundheds- og ældreministeriet, hvori det beskrives, at Medicintilskudsnævnet håber, at det stærkt kritiserede forslag om at fjerne tilskud til en lang række insulin-præparater vil resultere i et prisfald på præparaterne.

Overvældende interesse for sygehustilbud til patienter med svær overvægt

104 mennesker med BMI over 30 er netop nu henvist til Det Syddanske Overvægtsinitiativ (SDOI) på Sydvestjysk Sygehus, der åbnede for henvisninger fra de praktiserende læger i slutningen af august. Initiativet er dimensioneret til at modtage 500 patienter om året, så det er mange henvisninger på meget kort tid.

Farvel til ordet sukkersyge på etiketter og recepter

Ordet sukkersyge vil ikke længere fremgå af recepter og doseringsetiketter efter en henvendelse til Lægemiddelstyrelsen fra Steno Diabetes Center Odense og tænketanken Type 1.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter