Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

E. coli toksin har måske sammenhæng med IBD

En almindelig toksin, der produceres af E. coli-bakterier, har tilsyneladende en sammenhæng med udviklingen af inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

Det mener forskere ved John Innes Center, Norwich, Storbritannien, som i samarbejde med forskere fra Brigham and Women's Hospital (Boston, USA), har bidraget til at etablere en forbindelse mellem mikrocin B17, der er et velkendt toksin produceret af E. coli-bakterier, og IBD, som indbefatter Crohns sygdom og ulcerativ colitis.

Forskningen, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Cell, styrker udsigterne for fremtidig behandling af IBD.

Forskerne anført af professor Tony Maxwell, har arbejdet med microcin B17 i flere år i deres søgen efter nye antibiotika. Det produceres af E. coli (Escherichia coli) som et våben mod andre bakterier i tarmen.

"Dette er stort set et lykkefund. Vi har studeret dette toksin for dets antibakterielle egenskaber, og vi blev kontaktet af professor Richard Blumberg, der leder Boston-gruppen af ​​helt andre grunde. De troede, at der kunne være en forbindelse mellem toksinet og IBD," forklarer professor Maxwell.

De to hold arbejdede derefter sammen for at vise, at nedbrydningsprodukter fra toksinet synes at udløse tarmbetændelse, som er karakteristisk for IBD.

Forskningen identificerede endvidere oxazolklassen af ​​aromatiske organiske forbindelser som en ny kilde til miljø- og mikrobielle udløsere af gastrointestinal inflammation.

Forskerholdet siger, at fremskridt inden for genombaserede associeringsundersøgelser har skabt genetiske forbindelser med udviklingen af ​​IBD. Men miljø-elementer og værtsreaktioner mangler stadig at blive præcist defineret.

"De bakterier, der lever i os, har stor indflydelse på trivsel, og pointen her er, at det ikke er E. coli-bakterierne, men det toksin, der produceres af bakterierne, som synes at have en effekt," forklarer professor Maxwell.

"De producerer disse toksiner for at dræbe deres naboer i deres kamp for økologiske nicher, men det ser ud til, at toksinets nedbrydningsprodukter kan initiere tarmbetændelse," tilføjer han.