Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Gluten uden betydning for mikroskopisk colitis

Gluten ser ikke ud til at være forbundet med risikoen for mikroskopisk colitis hos kvinder.

Det antyder en ny undersøgelse fra Massachusetts General Hospital, hvor forskere har analyseret kosten hos 160.000 sygeplejersker i to store amerikanske undersøgelser, hvor deltagerne oplyste om deres kost.

Ved at anlysere deltagernes indtag af gluten ud fra deres besvarelser af kostspørgeskemaer og sammenligne med bekræftede tilfælde af mikroskopisk colitis, konstaterede forskerne, at gluten ikke havde betydning for udviklingen af sygdommen, der er en betændelsestilstand i tyktarmen karakteriseret ved langvarig, vandig, ublodig diaré, uden at der er infektion med bakterier eller virus.

Sygdommen rammer hovedsageligt personer over 60 år. Tidligere blev den opfattet som sjælden, men efterhånden står det klart, at det er en mere almindelig lidelse.

Selv om mikroskopisk colitis er mere almindelig hos patienter med cøliaki, er der ikke lavet nogen forskning for at undersøge, om der er sammenhæng mellem gluten og mikroskopisk colitis hos patienter uden cøliaki.

"Tidligere undersøgelser har antydet, at nogle patienter med samtidig cøliaki kan have forbedringer i sygdomsaktivitet efter en glutenfri diæt, hvilket minimerer behovet for medicinsk behandling," siger dr. Po-Hong Liu fra hospitalets kliniske og translationelle epidemiologienhed.

"Ikke desto mindre er glutens rolle i forhold til patogenesen af ​​mikroskopisk colitis fortsat stort set ukendt."

Forskerne identificerede 219 tilfælde af mikroskopisk colitis i løbet af 20 års opfølgning blandt de i alt 160.744 kvinder.

Efter at have grupperet deltagerne baseret på energijusteret glutenindtagelse konstaterede forskerne, at sammenlignet med kvinder i den laveste kvintil (femtedel) var den justerede risiko for mikroskopisk colitis i den midterste kvintil 18 procent højere, men kun tre procent højere i den højeste kvintil.

Selv om patienter med cøliaki og mikroskopisk colitis kan opleve en fordel af en glutenfri diæt, ser gluten derfor ikke ud til at spille en rolle i udviklingen af ​​mikroskopisk colitis hos patienter uden cøliaki, mener forskerne.

"Disse resultater er særligt relevante på et tidspunkt, hvor en lavgluten diæt eller glutenfri diæt bliver mere og mere populær i befolkningen generelt, især hos patienter med kroniske tarmsymptomer," skriver forskerne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i The American Journal of Gastroenterology.

"Vores data tyder på, at patogenesen af ​​mikroskopisk colitis, i hvert fald hos patienter uden cøliaki, sandsynligvis ikke er relateret til gluten, og derfor er det usandsynligt, at glutenfri diæt vil føre til forbedring af histologisk inflammation eller kliniske symptomer."