Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Høje IL-10-niveauer hos IBD-patienter øger risikoen for tarmkræft

Colitis ulcerosa får høje niveauer af myeloid-afledte suppressorceller (MDSC), til at akkumulere i tyktarmen og er derved årsag til den øgede risiko for colorektal kræft.

Det antyder en ny undersøgelse fra Georgia Cancer Center ved Augusta University, hvor forskerne har forsøgt at finde årsagen til den øgede risiko for kræft, som inflammatorisk tarmsygdom medfører.

Deres resultater viser, at de høje niveauer af MDSC producerer højere niveauer af IL-10, et cytokin, der vides at undertrykke inflammation. Men dette høje niveau ændrer funktionen af ​​IL-10, som i stedet aktiverer STAT3, et protein der virker som en genregulator, hvilket igen øger ekspressionen af ​​to gener - DNMT1 og DNMT3b - i tyktarmen. Disse gener ændrer DNA'et af - og i sidste ende deaktiverer - en tumor suppressor kaldet interferon regulator faktor 8 (IRF8).

Interleukin 10 eller IL-10 er et cytokin eller signal, som påvirker ​​nærliggende cellers opførsel. Det er kendt for at undertrykke kronisk inflammation, herunder inflammationsdrevet colitis og kolorektal cancer. Det er også kendt for at undertrykke andre celler som kræft kan styre - som regulerende T-celler eller Tregs, der kan undertrykke en antitumorrespons.

"IL-10 har en dobbelt funktion. Det kan enten fremme eller forstyrre en immunrespons," siger cancerimmunolog dr. Kebin Liu, der har været chefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Cell Reports.

"Det vi opdagede her er at IL-10 fremmer tyktarmskræft."

Næste trin bliver derfor at finde måder at hæmme høj ekspression af IL-10 i tyktarmen.

Liu bemærker dog, at deres forklaring, hvor IRF8 ender med at blive inaktiv, sandsynligvis ikke er en faktor for tyktarmskræft associeret med andre lidelser end colitis.

IRF8 er en transkriptionsfaktor, hvilket betyder, at det hjælper med at regulere genernes aktivitet, og det spiller en vigtig rolle i differentieringen af ​​røde blodlegemer. Det udtrykkes normalt af epithelcellerne, der forer tyktarmen som et beskyttelseslag mod mad og drikke.

"I en sund tilstand har IL-10 og IRF8 ingen kendt interaktion, men begge arbejder på forskellige måder for at beskytte mod indtrængere," siger Liu.

Forskernes resultater er delvist baseret på et museforsøg, hvor de skabte en mus, der manglede IRF8 i epitelcellerne, som forer tyktarmen, og fandt masser af beviser for at understøtte deres hypotese om, at IRF8 fungerer som en kolorektal cancer suppressor.

Musene var meget mere modtagelige for kronisk inflammation, havde mindre normal celledød i dette høje celleomsætningsområde og fik flere tumorer. Forskerne fandt også, at IRF8 er inaktiv ved kronisk inflammation, og at IRF8 ved human cancer er nedreguleret sammenlignet med normalt tyktarmsvæv.

Samtidig konstaterede de, at i dette ændrede miljø blev MDSC og IL-10 produceret i højere niveauer, og det samme blev de to gener, der i sidste ende deaktiverede IRF8. De fandt de samme ændringer i human tyktarmskræft.

Liu siger, at det sandsynligvis er de høje niveauer og timing, der transformerer IL-10's rolle fra suppressor af inflammation til suppressor af IRF8.

GINA laver online astma-akademi

Som noget nyt har Global Initiative for Asthma (GINA) lanceret et online undervisningsunivers GINA ACADEMY for læger, sygeplejersker, farmaceuter og andet sundhedspersonel, som vil lære mere om at behandle astma med afsæt i GINAs guidelines.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter