Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Mælkesyrebakterier kan reducere risikoen for Crohns

Lactobacillus-bakterier (mælkesyrebakterier) i mikrobiotaen styrker tarmens foring i en interaktion med immunsystemceller.

Det viser en international undersøgelse anført af Universidad Complutense de Madrid (UCM) og det spanske Nationale Center for Kardiovaskulær Forskning (CNIC).

Resultaterne, der er baseret på museforsøg, åbner for nye behandlinger af sygdomme som colitis ulcerosa eller Crohns sygdom, hvor tarmbarrieren bliver så svækket, at bakterier kan overføres til andre organer, hvilket kan forårsage inflammatoriske processer.

Indtil nu har der kun eksisteret nogle få beskrivelser af specifikke kommensaler i musemikrobiotika, der stimulerer immunsystemet og regulerer lymfocytpopulationen, hvilket hjælper med at sikre, at bakterier forbliver i nichen, hvor de er gavnlige.

"Vores forskning viser, at der er molekylære mønstre til stede i - eller udskilles af - kommensale intestinale bakterier, som bliver genkendt af en receptor i immunsystemceller kaldet Mincle," fortæller El Salvador Iborra fra Immunologisk Institut ved UCM.

Denne interaktion mellem Mincle og gavnlige Lactobacillus-bakterier forekommer i områder i tyndtarmen kaldet Peyers patches og fremmer en gavnligt respons.

Undersøgelsen er baseret på mus uden Mincle-celler eller mus, der manglede et af proteinerne involveret i intracellulær signalering af denne receptor, kaldet Syk.

Forskerne fandt, at denne mangel førte til manglende fremstilling af de instruktioner, der var nødvendige for at generere tarmlymfocytter, som er afgørende for regulering af den intestinale immunbarriere funktion.

"Vi fandt ud af, at denne reduktion i lymfocytpopulationen medførte en forværring af tarmbarrierefunktionen, hvilket førte til en stigning i antallet af bakterier, der kunne migrere fra tarmen og nå frem til leveren, hvilket genererer leverbetændelse og metaboliske forandringer," forklarer Iborra, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Immunity.

Resultaterne af denne undersøgelse åbner en ny vej til behandling af sygdom, som gunstige probiotiske mikroorganismer, der er i stand til at interagere med denne receptor - eller præbiotika, der er i stand til at fremme væksten af ​​disse intestinale bakterier," siger UCM-forskeren.

En anden mulighed er behandling med syntetiske forbindelser, der er i stand til at binde sig til Mincle og udløse den gavnlige respons, påpeger Iborra.

DCS laver vejledninger om sektorovergange

Helt ekstraordinært er Dansk Cardiologisk Selskab, DCS, lige nu i gang med at sikre, at der er vejledninger tilgængelige for både hospitalslæger og praktiserende læger, som kan smidiggøre overgangen mellem sektorerne.

Ekspertuddannelse i kardiologi skal styrke kompetencer og mindske risiko for fejl

Mangel på tid og resurser og høje produktions-krav øger risikoen for fejl. For kardiologer og for deres patienter kan det have alvorlige konsekvenser. En gruppe kardiologer har derfor taget initiativ til en formaliseret ekspertuddannelse – i første omgang vil uddannelsen rette sig mod speciallæger i arvelige hjertesygdomme. 

Hjerteforeningen: Ingen tjekker om anbefalinger følges

På hjertekarområdet, såvel som alle andre sygdomsområder, findes der adskillige typer af behandlingsvejledninger, guidelines, forløbsprogrammer, referenceprogrammer osv. Og fælles for dem alle er, at ingen ved, om de bliver implementeret i det danske sundhedsvæsen. For det er der ingen, der holder øje med.

Diskussion på DCS-efterårsmøde: Skal alle have PCSK9-hæmmere?

Et LDL-niveau på under 1.8 mmol/L hos patienter med hjertekarsygdom anses i dag for at være tilstrækkeligt lavt. Med PCSK9-hæmmere vil man dog være i stand til at sænke LDL-kolesterolet til et endnu lavere niveau, end hvad man hidtil har opnået med statiner.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter