Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Cøliaki kan fremme risikoen for colitis

Ændringen af vævs-resistente lymfocytter.

Immunceller i tarmen hos ​​mennesker, der lider af cøliaki, kan permanent erstattes af nye celler, som fremmer inflammation.

Denne permanente "immunologiske ardannelse" udgør grundlaget for at sygdommen udvikler sig og kan have langsigtede konsekvenser for tarmene og muligvis bidrage til andre kroniske tarmlidelser som colitis ulcerosa.

Det antyder en ny undersøgelse fra Cardiff University offentliggjort i tidsskriftet Cell.

"Ved cøliaki reagerer T-celler i tarmene på gluten og forårsager betændelse, hvilket ødelægger tarmens foring," siger dr. James McLaren fra Cardiff University's School of Medicine.

"Under normale omstændigheder har T-cellerne en beskyttende rolle i tarmen og danner en stabil population. Men ved cøliaki bidrager de til den inflammatoriske proces, hvilket forårsager kortvarige symptomer og øger risikoen for udvikling af bestemte typer af tarmkræft," forklarer han.

"Vores nye undersøgelse tyder på, at selv om kortvarige symptomer, såsom diarré og mavesmerter kan lindres ved at fjerne gluten fra kosten, kan det få langsigtede konsekvenser, fordi "vævshelende" T-celler i tarmen bliver permanent erstattet af 'pro-inflammatoriske' T-celler."

Cøliaki er almindelig og påvirker en ud af 100 mennesker. Forskerne håber, at deres resultater kan hjælpe til at forbedre behandlingen af ​​kroniske tarmlidelser.

Myte afkræftet: SU'ere er ikke farlige for hjertet

EASD 2019: Sulfonylurinstof (SU) ser alligevel ikke ud til at øge risikoen for tidlige død af hjertekar-sygdom, selv om det hos mange har været en udbredt opfattelse i årtier.

NYHEDSKOMMENTAR:

Rygterne om SU's død var temmelig overdrevne

EASD 2019: Det er sjældent, at nogen ligefrem håber på snarlig død for andre. Men sådan har det vist været med lægemidlet glimepirid, en første generation SU, her på EASD.

Tillykke, Filip Knop, godt gået!

EASD 2019: Filip Krag Knop havde skiftet t-shirt'en ud med jakke, skjorte og slips - og trainerne med lædersko, da han holdt sin Minkowski-forelæsning efter at have modtaget prisen af EASD’s præsident den britiske professor David R. Matthews.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter