Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Alvorlig IBD øger risikoen for kejsersnit

Kvinder med inflammatorisk tarmsygdom (IBD) risikerer en øget risiko for kejsersnit og lav fødselsvægt.

Det antyder en ny koreansk undersøgelse fra Det katolske universitet i Korea, hvor forskere har gennemgået journaler for 2.058 koreanske kvinder med IBD, der blev gravide mellem 2007 og 2016 og 20.580 kvinder i lignende alder, som ikke havde IBD.

Crohns sygdom og colitis påvirker ofte kvinder i den fødedygtige alder, og flere tidligere undersøgelser har vist en øget risiko for kejsersnit, men forskerne mente, at der var behov for en grundigere undesøgelse.

"Tidligere undersøgelser kan let have været partiske, da et betydeligt antal gravide kvinder med IBD med hvilende eller mild aktivitet sandsynligvis ville blive udelukket. Vi undgik denne begrænsning ved at bruge en landsdækkende database, der dækkede 98 procent af de 52 millioner borgere i en hel nation," fortæller lægen Bo-In Lee, der har været medforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Generelt klarede kvinder med IBD sig godt under graviditeten, men de havde dog højere risiko for kejsersnit og intrauterin væksthæmning (babyer med lav fødselsvægt) end kvinder uden IBD. Af de patienter, der havde Crohns sygdom, klarede patienter med hvilende til mild sygdom sig lige så godt som kvinder uden IBD; kvinder med Crohns sygdom, der ikke var mild eller moderat, havde imidlertid en højere spontan abortrisiko og en næsten tredobbelt højere risiko for intrauterin væksthæmning end kvinder uden IBD.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter