Vi har fået en regering, som ikke tror på lægerne

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Studie finder sammenhæng mellem IBD og demens

De inflammatorisk tarmsygdomme colitis ulcerosa og Crohns sygdom er forbundet med en øget risiko for demens.

Det er konklusionen på et taiwansk observationsstudie, som for nylig blev udgivet i tidsskriftet Gut.

Undersøgelsen trækker på data fra 1742 taiwanske patienter i alderen 45+, som blev diagnosticeret med colitis ulcerosa eller Crohns sygdom i perioden fra 1998 til 2011. Forskerne fulgte patienternes mentale sundhed i 16 år efter IBD-diagnosen og sammenlignede med 17.420 personer uden IBD, som matchede IBD-gruppen i forhold til køn, alder, adgang til sundhedsydelser, indkomst og underliggende sygdom.

I undersøgelsesperioden udviklede en større andel af IBD-patienterne demens (5,5%), herunder Alzheimers sygdom, end dem uden (1,5%). Derudover blev personer med IBD gennemsnitligt diagnosticeret med demens syv år tidligere (76) end dem uden IBD (83).

Efter at have kontrolleret for faktorer som alder og underliggende sygdom, konkluderer forskerne, at personerne med IBD havde mere end dobbelt så høj risiko for at udvikle demens sammenlignet med kontrolgruppen.

Hverken køn eller sygdomstype havde betydning for udfaldet, men risikoen for demens syntes at hænge sammen med, hvor længe personen havde levet med IBD.

Der er tale om et observationsstudie, hvorfor der ikke kan etableres kausalitet. Forskerne havde desuden ikke adgang til data om potentielt afgørende faktorer som diæt og motion eller effekten af IBD-behandlingen.

Berigtigelse

Medicinsk Tidsskrift bragte i april en artikel om, at DSAM satte faktaark om hjemmefødsler på pause. Artiklen indeholdt ukorrekte oplysninger om baggrunden for beslutningen. Det er således ikke korrekt, at Sundhedsstyrelsen i sit høringssvar til DSAM i december 2018 kaldte oplysningerne i udkastet ”forkerte og i direkte modstrid” med deres eget daværende og stadig ikke færdigreviderede udkast til retningslinjer. Medicinsk Tidsskrift beklager.

Peter Rossing efter ADA: Type 2-retningslinjer skal revideres igen

ADA: Nye lægemidler og ny evidens ændrer diabeteslandskabet hastigt, og det er allerede tid til igen at tage retningslinjerne for behandling af type 2-diabetes op til revision, vurderer professor Peter Rossing, der har været med til at lave de internationale og danske guidelines på området.

Ny ADA-EASD-konsensus rapport for type 1-diabetes på trapperne

ADA: Et uddrag af en konsensus rapport fra den amerikanske og europæiske diabetesassociation ADA og EASD blev fremlagt under ADA 2021 med bidrag fra dansk professor. Forfatterne bag efterlyser feedback fra deltagere på sessionen.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo