Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Studie finder sammenhæng mellem IBD og demens

De inflammatorisk tarmsygdomme colitis ulcerosa og Crohns sygdom er forbundet med en øget risiko for demens.

Det er konklusionen på et taiwansk observationsstudie, som for nylig blev udgivet i tidsskriftet Gut.

Undersøgelsen trækker på data fra 1742 taiwanske patienter i alderen 45+, som blev diagnosticeret med colitis ulcerosa eller Crohns sygdom i perioden fra 1998 til 2011. Forskerne fulgte patienternes mentale sundhed i 16 år efter IBD-diagnosen og sammenlignede med 17.420 personer uden IBD, som matchede IBD-gruppen i forhold til køn, alder, adgang til sundhedsydelser, indkomst og underliggende sygdom.

I undersøgelsesperioden udviklede en større andel af IBD-patienterne demens (5,5%), herunder Alzheimers sygdom, end dem uden (1,5%). Derudover blev personer med IBD gennemsnitligt diagnosticeret med demens syv år tidligere (76) end dem uden IBD (83).

Efter at have kontrolleret for faktorer som alder og underliggende sygdom, konkluderer forskerne, at personerne med IBD havde mere end dobbelt så høj risiko for at udvikle demens sammenlignet med kontrolgruppen.

Hverken køn eller sygdomstype havde betydning for udfaldet, men risikoen for demens syntes at hænge sammen med, hvor længe personen havde levet med IBD.

Der er tale om et observationsstudie, hvorfor der ikke kan etableres kausalitet. Forskerne havde desuden ikke adgang til data om potentielt afgørende faktorer som diæt og motion eller effekten af IBD-behandlingen.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter