Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

"Nu kan vi bekræfte med en repræsentativ kohorte, at risikoen for smitte og et alvorligt sygdomsforløb ikke er højere hos IBD-patienterne,” siger læge Johan Burisch

IBD øger ikke risikoen for coronasmitte

Patienter med IBD er ikke i øget risiko for at blive smittet med coronavirus, og immundæmpende behandling øger ikke risikoen for et alvorligt sygdomsforløb.

Sådan lyder konklusionen på et nyt dansk studie, som er udgivet i tidsskriftet Journal of Crohn's and Colitis.

Studiet bygger på data fra den danske COVID-IBD-database, som blev etableret i foråret med det formål at registrere og følge patienter med inflammatoriske tarmsygdomme (IBD), som bliver testet positiv for covid-19. Alle danske hospitaler, som behandler IBD, bidrager til databasen.

”Det er det første studie, som undersøger risiko for covid-19 hos patienter med IBD i en populationsbaseret kohorte. Der har været rapporter fra blandt andet Italien, Kina og USA, og der er en stor international database, men de ikke populationsbaserede. Nu kan vi bekræfte med en repræsentativ kohorte, at risikoen for smitte og et alvorligt sygdomsforløb ikke er højere hos IBD-patienterne,” siger læge Johan Burisch fra Gastroenheden på Hvidovre Hospital. Han er en af initiativtagerne til den danske covid-IBD-database og medforfatter til studiet.

Lavere covid-19-forekomst blandt IBD-patienter

Forskerne har fulgt i alt 76 danske IBD-patienter, som mellem 28. januar 2020 og 2. juni 2020 fik konstateret covid-19, for at kortlægge sygdomsforløbet. Derudover har forskerne fået data fra alle, der er blevet testet for covidd-19 på hele Sjælland for at sammenligne risikoen for coronasmitte blandt patienter med og uden IBD.

Ved undersøgelsen af sygdomsforløbet blandt IBD-patienter med covid-19 tog forskerne højde for sværhedsgraden af den inflammatoriske tarmsygdom, immundæmpende behandling samt andre sundhedsdata som rygehistorik og BMI.

De fandt ingen sammenhæng mellem disse parametre og sygdomsforløbet og sværhedsgraden af covid-19. Kun allerede kendte risikofaktorer som høj alder og tilstedeværelse af andre sygdomme var forbundet med et alvorligere sygdomsforløb af covid-19, men det gælder alle patienter i befolkningen og ikke kun personer med IBD.

Forskerne konkluderer også, at selvom patienter med IBD blev testet for coronavirus næsten dobbelt så ofte som patienter uden IBD, så var der ikke en højere forekomst af covid-19. Faktisk var forekomsten lavere hos IBD-patienter end hos patienter uden IBD.

”Vi kan kun gisne om, hvorfor forekomsten er lavere hos IBD-patienterne, men en forklaring kan være, at disse patienter har været meget forsigtige i forhold til isolering og håndhygiejne, fordi de har været bange for smitte. I begyndelsen af coronapandemien var både patienter og læger meget bekymrede for, om IBD-patienter var særligt udsatte, og det har måske medført en mere påpasselig adfærd,” siger Johan Burisch.

Fortsætter indsamlingen af data

Spørgsmålet er så, om man med disse resultater nu helt kan afvise bekymringen om, at IBD-patienter har en øget risiko for smitte og alvorlige sygdomsforløb.

”Vores studie bekræfter, hvad andre har vist. Der er ingen, der kan påvise, at immundæmpende medicin medfører et alvorligere sygdomsforløb, eller at disse patienter skulle have større risiko for smitte. Derfor mener jeg ikke, man behøver være bange,” siger Johan Burisch, der dog understreger, at der er mulige fejlkilder ved undersøgelsen.

”Vi har kun data på de patienter, som er blevet testet for covid-19. Derfor kan der være IBD-patienter, som har eller har haft covid-19, som vi ikke kender til.”

Selvom undersøgelsen meget entydigt bekræfter resultater fra studier fra andre lande, vil forskerne fortsætte med at indsamle data til den danske COVID-IBD-database.

”Nu har vi lidt over 100 patienter i databasen, og det er ikke mange, så vi fortsætter indsamlingen, så vi kan blive klogere på, hvordan covid-19 påvirker IBD-patienter,” siger Johan Burisch.