Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

FODMAP bevist i klinisk forsøg

Low FODMAP-diæten har længe været populær mod irritabel tarmsyndrom (IBS) og nu har et klinisk forsøg også vist dens effektivitet.

Det er forskere på University of Michigan Health System, der har testet diæten på 90 patienter med IBS, som over en seks-ugers periode blev delt op i to grupper, som enten fik en FODMAP-diæt eller kontrol-diæt og spiste moderat fornuftigt uden store måltider, ingen kaffe og ingen alkohol.

FODMAP står for Fermenterbare Oligosakkarider Disakkarider Monosakkarider And (og) Polyoler, hvilket indikerer, at diæten går ud på at begrænse forskellige sukkerarter og kulhydrater.

Irritabel tyktarm kan være meget invaliderende, hvis ikke nærmest lammende, og påvirker arbejde, søvn samt personlige- og familierelationer.

De fleste behandlinger er ofte dyre, sædvanligvis ineffektive og forårsager ofte uønskede bivirkninger. Og desværre er der ingen kur.

Mange praktiserende læger og patienter har afprøvet kostændringer som en mulig behandling, men mange af kostrådene er ikke blevet bakket op af kliniske forsøg.

Den nye undersøgelse viser dog, at FODMAP-diæten er en markant effektiv behandling af IBS. 

"Dette er det eneste, metodisk stringente kliniske forsøg, der har vist, at en kost-baseret behandling ikke blot kan forbedre symptomerne, men også livskvaliteten hos patienter med IBS," siger klinisk lektor og gastroenterolog dr. Shanti Eswaran, der forsker i kostens rolle for funktionelle tarmsygdomme som IBS.

Diæten udelukker mange forbindelser, der findes i hvede, visse frugter og grøntsager, hvidløg, løg og sukkererstatninger.

Over en seks-ugers periode fulgte registrerede diætister de 90 IBS-patienter. 

Resultaterne var imponerende: 

Mere end 50 procent af patienterne på FODMAP-diæten havde en væsentlig forbedring af deres mavesmerter, sammenlignet med 20 procent i kontrolgruppen.

Der var også flere forbedringer af andre generende symptomer som oppustethed, diarré og afføringsproblemer.

Efter fire uger var andelen af ​​patienter med en meningsfuld forbedring af deres livskvalitet signifikant højere i FODMAP-gruppen sammenlignet med kontrolgruppen - 61 procent versus 27 procent.

Der er dog et par vigtige forbehold, understreger Eswaran, som har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Gastroenterology.

På grund af de mange ubekendte om kemiske årsager og udløsere af IBS er listen over "dårlige" fødevarer omfattende og uoverskuelig, så derfor kan hjælp fra en diætist stærkt anbefales.

"FODMAP-diæten er ikke en ny behandling, men vi er nu overbevist om, at det virkelig virker," siger hun. 

"Vores næste skridt bliver mere præcist at bestemme den underliggende kemi, hvordan og hvorfor bestemte fødevarer kan give dramatisk forskellige resultater for forskellige mennesker. I mellemtiden anbefaler vi, at IBS-patienter arbejder med deres læge og en registreret diætist med FODMAP-diæten så de kan få kontrol med deres IBS-symptomer."