Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Nyt studie af fiskeolie kan ændre praksis

I håndkøb fra supermarkedet har vitaminer og fiskeolie som forebyggende tilskud mod hjertekarsygdom ingen værdi, ifølge eksperter. Men nye studier af f.eks. fiskeolie tyder på, at de i højere doser kan have en forebyggende effekt.

I det hidtil mest grundige studie på området, REDUCE-IT, viste der sig en markant effekt på patienter med forhøjede triglycerider og i høj kardiovaskulær risiko. Konkret påviste studiet en totalt set 25 procents relativ risikoreduktion i kardiovaskulære hændelser ved indtagelse af 2x2 g icosapentethyl (EPA) dagligt. I absolutte tal var risikoreduktionen på 4,4 procent.

”Det er et overraskende positivt resultat og tyder på, at vi bør retænke brugen af fiskeolie. Måske åbner det op for en ny måde at tænke forebyggelse på, når vi taler hjertekarsygdom,” siger Gunnar Gislason, professor i hjertekarsygdom og forskningschef i Hjerteforeningen.

Han noterer sig, at dosen, som forsøgspersonerne i REDUCE-IT studiet fik, var på 4 g dagligt og dermed meget højere end den, vi får ved at indtage fiskeolie købt i supermarkedet eller på apoteket. Om håndkøbsprodukterne er der kun en ting at sige, mener han, og det lyder kort og godt: Lad være med at købe dem!

Men i forhold til fiskeolie i store doser og i ren form mener Gislason, at det godt kan give mening at begynde at tale om dem til sekundær prævention, dvs. til patienter med forhøjede triglycerider og til de, der ikke opnår behandlingsmål med den nuværende behandling og som er i høj kardiovaskulær risiko.

”Jeg ser ikke for mig, at fiskeolien kan erstatte lægemidler. Men jeg kan godt se den som et supplement til anden behandling,” siger han og understreger, at brugen af fiskeolie på den måde vil være en lægelig indikation og kræve en recept.

Sjældent gode resultater

I REDUCE-IT studiet indgik over 8.000 patienter fra 11 vestlige lande (70 procent med etableret kardiovaskulær sygdom og 30 procent med diabetes og andre risikofaktorer), som allerede var i statinbehandling og havde forhøjede triglycerid og LDL-niveauer. De blev tilfældigt tildelt to g EPA to gange dagligt (total daglig dosis fire g,) eller placebo og blev fulgt i 4,9 år.

Studiet vakte ved præsentationen i november stor opsigt.

”Det er et skelsættende studie, som virkelig bør få os til at tænke. Det er sjældent, at vi ser så store risikoreduktioner, og disse resultater er tegn på en yderst effektiv intervention,” lød det bl.a. fra Carl Orringer, MD, University of Miami iFlorida.

Eksperterne tolkede også resultaterne sådan, at det så ud til, at fiskeolien har flere gavnlige virkningsmekanismer. En teori er, at det stabiliserer cellemembranen, eftersom studiet viste en klar reduktion af hjertestop og pludselig hjertedød. Desuden sås en tydeligt effekt på slagtilfælde og revaskularisering.

Talrige forsøg med fiskeolie i doser på et g dagligt har aldrig vist nogen særlig positive effekter på niveauer af fedtstoffer i blodet.