Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forskning fra Rigshospitalet bidrager til ny ESC-guideline

Henrik Sillesen

ESC: Den ny guideline for kardiologisk lipidbehandling bygger i høj grad på viden fra forskere på Rigshospitalet i København.

ESC/EAS lipide guideline anbefaler nemlig en kendt og enkel metode til at undersøge tilsyneladende raske mennesker for åreforkalkning.

Guidelinen anbefaler ultralydsscanning af pulsårer til at forudsige blodpropper i hjerte og hjerne hos tilsyneladende raske patienter. Og dette bygger i høj grad på erfaring og forskning fremkommet på Blegdamsvej.

Det er første gang globalt, at man nu anbefaler disse metoder på dette niveau og det vil gavne rigtig mange, der ellers går rundt med en livstruende sygdom uden at vide det. 

For mere end ti år siden opdagede professor i karkirurgi Henrik Sillesen på Rigshospitalet, at metoden også kunne bruges til at opspore raske personer, som havde udbredt åreforkalkning, men som ikke selv vidste det.

Og Henrik Sillesen har i mange år kæmpet for udbredelsen af metoden også til brug af screening af f.eks. diabetespatienter, der ikke har nogen tegn på åreforkalkning.

På Rigshospitalet er det derfor særligt godt nyt, at ESC har taget teknikken og tankegangen til sig. 

”Det handler om de er mennesker, der går rundt og føler sig raske, indtil de en dag som 50-årige får en blodprop. Så er det måske for sent at gøre noget ved det. Disse mennesker kan vi gøre noget for, og de nye guidelines understøtter dette,” siger Henrik Sillesen.

Han understreger, at ultralyd er en billig metode, og man undgår at bruge røntgenstråler. Det har også betydning for udbredelsen af metoden, mener han. Der har været frygt for omkostningerne, men eftersom konsekvenserne af en positiv scanning er livsstilsændringer og måske billig medicin er ”kosteffektiveness” god.

Henrik Sillesen har i en ’halv menneskealder’ arbejdet med ultralydsscanninger på pulsårer som alternativ til røntgenundersøgelser.

Han har selv været med til at fremskaffe en del af den dokumentation, som danner grundlaget for de nye anbefalinger, bl.a. ved at deltage i ledelsen af en stor amerikansk undersøgelse, som netop belyste værdien af ultralyd til at forudsige hvem blandt tilsyneladende raske, der ville udvikle en blodprop i hjertet eller hjernen.

Den amerikanske undersøgelse viste, at metoden var meget bedre end de gængse helbredstjek med måling af blodtryk, kolesterol osv.

Resultaterne af denne undersøgelse blev første gang publiceret i 2015, og det glæder professor Henrik Sillesen på patienternes vegne, at metoden er medtaget i de nye guidelines fra ESC, som omhandler behandling af dyslipedemi og diabetes. Også de fælles ESC og EASD guidelines om behandling af diabetes har medtaget metoden i deres anbefalinger.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter