Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Au revoir Paris - tak for en 'outstanding' kongres

ESC: ‘Outstanding Congress, Outstanding Programme, Outstanding Science…’ Sådan lyder det, når ESC 2019 i Paris evaluerer sig selv.

Og for at trumfe kalder ESC sig ’more than a congress,’ hvilket frembringer lidt undren – hvorfor ønsker de at være mere end en kongres for over 30.000 mennesker? Det skulle da ellers være nok.

Andre er måske også lidt mere afdæmpede i efter-rosen. Men ESC kongressen var god. Summende fuld af god faglig energi.

Uden ret mange nyheder, der ligefrem rev tapetet af væggene, bød kongressen på flere forskellige landvindinger og små-revolutioner, som gav grund til et fortrøstningsfuldt syn på kardiologernes arbejde i fremtiden.

Som det for øvrigt også var tilfældet ved sidste års ESC i München og ACC i Washington. Der sker jo noget på området. Og hvis man var hjertelæge, ville man sikkert tage glad og tilfreds hjem fra hjerternes by med nyt værktøj og en masse faglig inspiration i kufferten.

Paradoksalt nok var det virkeligt nye, at diabetespræparatet Forxiga nu har fået forskernes ord for at det er effektivt som hjertesvigtspræparat – også til hjertesvigtspatienter uden diabetes.

Det fik godt nok folk op af stolene. Næsten i bogstaveligste forstand. I hvert fald gav fremlæggelsen af studiet DAPA-HF anledning til klapsalver – men desværre også til lidt sure miner, fordi mange flere end der var plads til i den store sal, gerne ville ind. Selv pladserne foran de opstillede TV-fremvisere udenfor salen var alt for velbesøgte.

Mærkeligt at man ikke kunne forudse, at netop dette studie ville trække folk til. Hvis man ved noget om, hvad der sker i disse år i diabetes- og hjerte-kar-behandling, er det her helt klart det store hit – og når data tilmed er som de er, så har vi et regulært kongres-højdepunkt.

Men også et par guidelines lagde kursen til en bedre behandling af Europas og verdenens hjertepatienter. Opstramninger, justeringer og tilretninger skal man heller ikke kimse ad.

Kun forsvandt det globale udsyn lidt. ESC lovede på førstedagen, at dette var en global kongres med omsorg for også de fattige landes hjerte-kar-problemer.

Det druknede godt nok lidt – måske i fascinationen af hightech, nye dyre teknologier og behandlinger, der nogle gange bare rykker lidt ved statistikkerne. Men som jo alligevel kan være et spørgsmål om liv eller død for den enkelte.

Heller ikke det statement, at man denne gang i højere grad ville involvere patienterne, blev særligt synligt. De var der formodentlig - patienterne -, men det eneste tidspunkt, de var til at få øje på, var ved presseseancen på førstedagen, hvor to patienter var hevet af stalden for at fortælle pressen om deres hjertesygdom og give udtryk for deres taknemmelig for de dygtige læger.

Det er selvfølgelig muligt, at kongressen i Paris var startskuddet til den helt store internationale patient-involvering fremover - og så må ESC-arrangørerne undskylde dommen.

Men nej, ESC er stadig de store kardiologiske pingers samlingspunkt, hvor Tordenskjolds soldater tager den i march-fart fra session til session for at dele deres viden med hinanden og de unge håbefulde talenter, der oftest selv bare får nogle minutters opmærksomhed foran en poster blandt mange hundrede.

En af de få undtagelser var dog 26-årige medicinstuderende fra Aarhus Pernille Gro Thrane, der fik sin ilddåb overfor en kæmpe forsamling, da hun fremlagde det danske DANAMI-2-studie for en propfuld og imponeret sal. En stjerne er vist født.

For Medicinsk Tidsskrift har vi for første gang taget video-mediet med i vores dækning.

Med en håndholdt mobiltelefon har vi lokket flere oplægsholdere til at fortælle om deres studier ’til kameraet’.

Vi synes selv, det har fungeret fint, og vi er imponeret over, hvor positivt oplægsholderne har taget udfordringen op – og hvor professionelt de har fremlagt deres resultater for vores læsere, nu via mobiltelefon.

Man fristes til at sige med ESC: outstanding, outstanding, outstanding…..

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter