Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Amyloid-beta en biomarkør for hjertekar-problemer

Høje niveauer af amyloid-beta i blodet kan være en vigtig indikator for hjertekar-sygdom og kan måske bruges til at udvikles til en blodprøve, der kan identificere hjerte-kar-aldring.

Det mener i hvert fald forskere fra Newcastle University anført af professor Konstantinos Stellos, som har fået en ny undersøgelse offentliggjort i Journal of the American College of Cardiology.

Amyloid-beta har sammenhæng med udviklingen af ​​Alzheimers sygdom, men forskerne har nu også konkluderet, at det kan spille en nøglerolle for vaskulær afstivning, tykkelse af arterierne, hjertesvigt og progression af hjertesygdomme.

Reultaterne antyder, at der eksisterer ​​en fælles forbindelse mellem de to tilstande, som ikke er blevet anerkendt før og som kan føre til bedre patientpleje.

"Vores arbejde har skabt og samlet alle brikkerne i puslespillet. For første gang har vi fremlagt bevis for involvering af amyloid-beta i tidlige og senere faser af hjerte-kar-sygdomme," siger Stellos, der er professor Newcastle University's Biosciences Institute, UK.

"Det, der er virkeligt spændende, er, at vi har været i stand til at gengive disse uventede, klinisk meningsfulde fund hos patienter fra hele verden. Under alle omstændigheder observerede vi, at amyloid-beta er en biomarkør for hjerte-kar-aldring og prognose for hjerte-kar-sygdomme."

Resultaterne er baseret på analyser af blodprøver fra mere end 6.600 patienter fra flere kohorteundersøgelser i ni lande og fandt, at patienter kunne opdeles i høj- og lavrisikokategorier af hjertesygdomme baseret på deres amyloid-beta niveauer.

Yderligere forskning ved Newcastle University vil fokusere på kliniske forsøg, der kan finde frem til ​​en blodprøve, som kan forudsige risikoen for hjerteanfald og/eller død samt se på de mest effektive måder at reducere amyloid-beta i blodet.

"Jeg er interesseret i at finde ud af, hvilke af ​​mine patienter der har risiko for død og/eller tilbagevendende hjerteanfald," siger professor Stellos.

"Måling af amyloid-beta omklassificerede en stor del af patienterne, der havde et hjerteanfald i de korrekte risikokategorier i forhold til en fastlagt retningslinje-foreslået risikoscore i uafhængige kliniske studier," fortæller han.

"Hvis blodbaseret amyloid-beta forudsiger død hos patienter med hjertesygdom, er det et terapeutisk mål? Vores næste skridt er at undersøge dette."

GINA laver online astma-akademi

Som noget nyt har Global Initiative for Asthma (GINA) lanceret et online undervisningsunivers GINA ACADEMY for læger, sygeplejersker, farmaceuter og andet sundhedspersonel, som vil lære mere om at behandle astma med afsæt i GINAs guidelines.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter