Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Influenzavaccination kan næsten halvere dødsfald efter blodprop i hjertet

Når patienter med blodprop i hjertet får en influenzavaccination inden for tre dage efter indlæggelse, bliver deres risiko for at dø næsten halveret.

Formentlig bliver en del af behandlingen, når en patient indlægges med blodprop i hjertet, en influenzavaccination. Et nyt studie præsenteret ved dette års virtuelle kongres i European Society of Cardiology (ESC) og samtidigt publiceret i Circulation viser nemlig, at patienter med blodprop i hjertet, der får en influenzavaccination inden for tre dage efter indlæggelse, næsten halverer deres risiko for at dø inden for det næste år sammenlignet med patienter, der ikke har fået vaccinen. Risikoen for død var helt præcis 41 procent mindre hos patienter, der fik en influenzavaccine.

Billig og enkel behandling

Førsteforfatter til studiet, professor Ole Frøbert fra Örebro University Hospital i Sverige, mener derfor, det er oplagt at gøre influenzavaccinen til en del af behandlingen.

”Det er en ret vild effekt, at vi kan undgå dødsfald ved at give en influenzavaccine, som koster 35-50 kroner. I forhold til de behandlinger, vi ellers udfører, er dette en både billig og enkelt behandling med stor effekt, og vores anbefaling er derfor, at det bliver rutine at give vaccinen til patienterne, når de er indlagt,” udtaler Ole Frøbert i en pressemeddelelse fra Rigshospitalet.

Han tilføjer, at influenzavaccination i forvejen anbefales til hjerte-kar-patienter, men for at opnå en øjeblikkelig effekt anbefaler forskergruppen at give vaccinen allerede, inden patienten udskrives fra hospitalet.

Endnu ikke standardbehandling

Professor, overlæge på Rigshospitalets Hjerteklinik og medforfatter på studiet Thomas Engstrøm understreger, at man i Danmark allerede anbefaler influenzavaccine til alle over 65 eller patienter med kroniske sygdomme. Men at man nu også ved blodprop i hjertet tilbyder den til patienter under 65 år.

”Endnu er det ikke standardbehandling, at man giver influenza-vaccination til patienter med blodprop i hjertet. Det er noget, som vil skal diskutere – men jeg vil på baggrund af studiets resultater helt klart anbefale mine patienter en influenza-vaccination, som der er ganske få og ikke alvorlige bivirkninger ved.”

Flere hypoteser

I studiet deltog 2.571 patienter fra 30 hospitaler i Danmark, Sverige, Norge, Letland, Skotland, Tjekkiet, Bangladesh og Australien. Fra Danmark deltog fem hospitaler, herunder Rigshospitalet.

61 af de patienter, der havde fået placebo, døde inden for et år mod 37 af dem, der havde fået vaccinen.

Effekten af influenzavaccine på personer med kroniske sygdomme er velkendt, men præcis hvad der får vaccinen til at virke på patienter med hjerte-kar-sygdom er endnu ikke fastslået, pointerer Thomas Engstrøm.

”En af hypoteserne er, at hvis man for eksempel har haft blodprop i hjertet, har man større risiko for at dø af influenza, ligesom alder er en velkendt risikofaktor for dødeligheden ved influenza. Men der kan også være en effekt af den måde, immunforsvaret reagerer på vaccinen på. Når kroppen responderer på vaccinen og aktiverer immunforsvaret, kan det måske også hjælpe på den betændelsesreaktion, der opstår i hjertet efter en blodprop.”

Mellem 5.000 og 10.000 danskere rammes årligt af en blodprop i hjertet.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo