Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

IV-induceret jern til hjertesvigts-patienter kan reducere indlæggelser på grund af hjertesvigt.

Ved at behandle patienter med jernmangel og hjertesvigt (LVEF* ≤50 procent) med IV-jern, kan man reducere risikoen for den samlede forekomst af både første og gentagne indlæggelser på grund af hjertesvigt eller kardiovaskulær død.

Det konstaterer en meta-analysen offentliggjort i European Journal of Heart Failure, der viser, at IV-jern reducerede gentagne indlæggelser på grund af hjertesvigt og kardiovaskulær død med 25 procent versus standardbehandling/placebo.

Ti studier med i alt 3.373 patienter indgik i meta-analysen.

Et af de studier, som indgik i meta-analysen var IRONMAN-studiet publiceret i the Lancet i december 2022. I studiet indgik 1.137 patienter.

Bidrager væsentligt til viden

IRONMAN-studiet var det første langvarige forsøg (>1 år, median opfølgning på 2,7 år) med IV-jern givet til patienter med jernmangel og hjertesvigt (LVEF* ≤45 procent). I IRONMAN-studiet blev effekt og sikkerhed af Monofer (ferric derisomaltose) undersøgt. Forskerne bag IRONMAN-studiet konkluderede, at den relative risikoreduktion for kardiovaskulær død og gentagne indlæggelser på grund af hjertesvigt var 18 procent med Monofer versus standardbehandling (p=0,07

”Resultaterne fra meta-analysen bidrager væsentligt til vores viden om fordelene ved IV-jern og tolerancen hos patienter med hjertesvigt og jernmangel. Udover allerede etablerede behandlinger er IV-jern nu en mulighed for patienter med jernmangel og hjertesvigt. IV-jern kan forbedre deres velbefindende, men kan altså også reducere risikoen for hospitalsindlæggelse for hjertesvigt." Det siger IRONMAN-studiets førsteforfatter Paul Kalra, professor og kardiolog på Portsmouth Hospitals University National Health Service Trust i England på baggrund af resultaterne af meta-analysen.

Omkring 50 procent af hjertesvigts-patienter lider af jernmangel.