Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Samarbejde skal mindske uligheden inden for behandlingen af stroke

En ny indsats skal få flere til at overleve stroke med bevaret livskvalitet. Initiativet sigter især på socialt udsatte borgere – herunder ældre, der bor alene og personer med en anden kulturel baggrund.

Der er en social og regional slagside i Danmark, når det gælder stroke. Nogle befolkningsgrupper er sværere end andre at nå med forebyggelsesråd, de kommer langsommere ind på hospitalerne til behandling, og de har efterfølgende sværere ved at få hverdagen med stroke til at fungere.

Derfor vil Hjernesagen og TrygFonden i et nyt samarbejde mindske uligheden i sundhed på strokeområdet.

Skal øge lighed og tryghed

Chancen for at overleve et stroke med bevaret livskvalitet må ikke afhænge af, hvor i landet man bor eller ens sociale baggrund. Den nye femårige indsats skal derfor øge lighed og tryghed i forbindelse med forebyggelse, adgang til tidlig behandling samt et bedre liv med stroke. Fokus vil særligt være på ældre, der bor alene, socialt udsatte og personer med en anden kulturel baggrund.

”Vi ved, at der er nogle grupper i samfundet, som vi og andre har svært ved at nå ud til med vores sædvanlige indsatser. Der er grupper, som har særligt svært ved at leve op til forebyggelsesrådene, og vi ved også, at nogle samfundsgrupper kommer langsommere ind på hospitalet med et stroke end andre. På samme måde er der både en regional og social slagside, når det handler om at få et godt liv med stroke efterfølgende,” siger Tue Byskov Bøtkjær, som er landsformand i Hjernesagen.

Danmark indtager en international førerposition, når det gælder den akutte behandling af stroke på hospitalet, men alligevel oplever de fleste strokepatienter og pårørende at vende tilbage til en hverdag, som er meget forandret.

TrygFonden har afsat i alt 15 mio. kr. over de næste fem år til indsatsen

Stroke rammer omkring 12.000 personer om året