Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Blodtryksbehandling påvirker psyken

Forskellige blodtrykssænkende præparater kan have kedelige effekter på humøret.

Det viser det første studie, hvor forskere har set på sammenhængen mellem antihypertensiv behandling og depression i så stor en gruppe som her med 144.000 patienter.

”Mental sundhed er undervurderet i klinisk praksis i forbindelse med behandlingen af forhøjet blodtryk. Den mulige virkning af den blodtrykssænkende medicin på humøret er noget, som lægerne skal være opmærksomme på og overveje, hvis behandlingen har en negativ effekt på deres patienters mentale tilstand,” siger hovedforfatteren på studiet, Sandosh Padmanabhan, MD, Institute of Cardiovascular and Medical Sciences, University of Glasgow.

Oplever du som læge derfor, at en patient skifter humør efter at være kommet i behandling med blodtrykssænkende medicin, anbefaler forskerne evt. at skifte behandling. F.eks.  fra betablokkere eller andre calciumantagonister til en ACE- eller ARB-hæmmer.

Et overraskende resultat

Tidligere viste en undersøgelse sidste år, at calcium kanal genet havde et link til bipolar lidelse. Og et andet studie viste derefter, at calcium blokkere havde en lille forbedrende effekt på bipolar lidelse.

Psykiatri | dec 08, 2018

Nyt tværregionalt projekt skal forebygge selvmord

Et nyt nationalt projekt skal sikre, at klinisk personale i psykiatrien overalt i landet…

For at undersøge mere om mulige virkninger på humørsvingninger af forskellige antihypertensiva, gennemførte forskerne den aktuelle undersøgelse, hvor de fra en stor database på over 525.000 patienter identificerede 144.000 med forhøjet blodtryk. De blev koblet med indlæggelser for alvorlig depression og bipolare lidelser. Og her fandt forskerne, at patienter, som tager betablokkere og calcium antagonister havde en højere indlæggelsesfrekvens for alvorlig depression og bipolar lidelse end dem, der var på en ACE-hæmmer eller ARB.

”Patienter, der ikke tog antihypertensiv medicin – kontrolgruppen – lå i midten. Så ACE og ARB så ud til at være bedre end ingen behandling i forhold til depression og bipolar lidelse, mens betablokkere og calcium antagonister så ud til at være værre,” konstaterer Sandosh Padmanabhan og tilføjer:

Hjertekar | 15, nov 2018

Registerstudie: Hjertesyge indvandrere svigtes

Hjertepatienter med indvandrerbaggrund oplever ikke en lige så god rehabilitering som…

”Vi ved, at betablokkere kan associeres med depression, hvilket validerer vores undersøgelsesresultater til en vis grad. Og der er også data, som tyder på, at ACE hæmmere kan beskytte mod depression, men at calcium blokkere også kan forværre humørsvingninger var overraskende for os.”

Undersøgelsen er offentliggjort i seneste udgave af det amerikanske magasin Hypertension.