Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Diagnose af luftvejssygdomme via mobiltelefonen

Automatiseret teknologisk analyse af hoste kan blive fremtiden, når børn skal have koblet en diagnose på deres luftvejssygdomme. Det antyder ny forskning fra Curtin University og The University of Queensland i Australien.

Forskerne fra de to universiteter har netop vist, at en applikation udviklet til en smartphone med en stor nøjagtighed på mellem 81 og 97 procent kan diagnosticere astma, lungebetændelse og luftvejssygdom i de nedre luftveje med mere.

Dr. Paul Porter, som er en del af forskerholdet bag appen fortæller:

”Det kan være svært for selv erfarne læger at skelne mellem forskellige respiratoriske lidelser hos børn. Studiet viser, hvordan ny teknologi, matematiske koncepter, ”machine learning” og klinisk medicin succesfuldt kan kombineres og producere fuldstændig nye diagnostiske testmuligheder ved hjælp af ekspertisen i de forskellige discipliner. 

For at udvikle appen brugte forskerne teknologier, tilsvarende den, der bliver brugt i talegenkendelsesprogrammer/apps. Herefter trænede forskerne teknologien i at genkende distinkte træk ved forskellige host, som er karakteristiske for fem forskellige respiratoriske sygdomme.

Derefter brugte forskerholdet appen til at kategorisere forskellige host fra 585 børn i alderen fra 29 dage til 12 år – børn der alle var blevet behandlet på to forskellige hospitaler i Vestaustralien.

Nøjagtigheden af den automatiserede host-analyse-app blev mål ved at sammenligne dens diagnose med diagnosen, som et panel af børnelæger nåede frem til efter at have set resultater af diverse røntgen- og scanningsbilleder, gennemgået laboratoriefund, hospitalsdata samt gennemført diverse kliniske undersøgelser – og nøjagtigheden var altså mellem 81 og 97 procent.

Teknologien udviklet i studiet, har mulighed for at præsentere en diagnose, uden behov for en klinisk lægeundersøgelse af patienter. Ved at fjerne behovet for en klinisk undersøgelse kan man sikre målrettede behandlinger, som kan påbegyndes hurtigere. 

Dr. Porter peger dog på, at selvom appen ikke er afhængig af vante kliniske undersøgelser, er det en god idé at den bruges i samarbejde med en uddannet læge for at højne den kliniske nøjagtighed.

Fire danske børn har været ramt af MIS-C som følge af covid-19 infektion

Internationalt er der løbende rapporteret om alvorlig inflammatorisk sygdom hos børn (MIS-C) som følge af infektion med covid-19. Senest har der været flere tilfælde i Sverige. I Danmark er der indtil videre fire tilfælde – og danske børnelæger følger udviklingen tæt.

Forskning skal hjælpe hjertebørn med mentale senfølger

Børn født med en hjertesygdom har op til dobbelt så stor risiko for at udvikle kognitive og psykosociale senfølger. Nu skal en stor bevilling kortlægge omfang, mulig sammenhæng og i øvrigt sikre bedre hjælp til børnene og deres familier.  

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter