Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Tidligt fødte vokser fra de hyppigere luftvejsinfektioner

Danske børn der er født for tidligt er ikke mere udsatte for luftvejsinfektioner end deres jævnaldrende, når de når teenageralderen, viser ny forskning fra Rigshospitalet.

En for tidlig fødsel kan være forbundet med forskellige helbredsmæssige følger herunder luftvejsinfektioner i barndommen, hvilket kan resultere i hyppigere indlæggelser og antibiotikakure end deres jævnaldrende.

Men et nyt studie peger nu i retning af, at de for tidligt fødte børn vokser fra de hyppige infektioner, for når de rammer teenageralderen, ser det ud til, at de unge er mindre generet af luftvejssymptomer, ligesom deres forbrug af antibiotika falder – faktisk får de færre luftvejsinfektioner end deres jævnaldrende, som ikke er født før tid. 

”Vores forskning tyder på, at denne overhyppighed af luftvejsinfektioner hos tidligt fødte svinder ind med alderen og teenagere, der var tidligt født, blev ikke hyppigere indlagt for luftvejsinfektioner end deres jævnaldrende, som var født til tiden. Derimod så de faktisk ud til at have et lavere forbrug af antibiotika mod luftvejsinfektioner, siger læge Anne Louise de Barros Garioud, Neonatalafdelingen, Rigshospitalet.

Studiet viser ikke hvorfor det er sådan

Studiet er et temmelig omfattende registerstudie, hvor forskerne har fulgt over en million børn fra to til syv års alderen i perioden 1997-2010.

I den store mængde data var det tydeligt at se en klar tendens til en overhyppighed af indlæggelser og receptindløsninger for antibiotika i barndommen – særligt blandt dem, der var født ekstremt tidligt.

Det er er vigtigt fund i en tid, hvor flere tidligt fødte overlever, og der ligger et vigtigt budskab til forældre, som vil være bekymrede for et tidligt født barn, der ofte er sygt, siger Anne Louise de Barros Garioud. Hendes kollega og medforfatter til studiet, læge Frederikke Høeg Skoven, tilføjer: 

"Da der er tale om et registerstudie, er det svært at forklare årsagen til, at tidligt fødte som teenagere faktisk ser ud til at tage mindre antibiotika end andre teenagere, men en del af forklaringen skal måske findes i en anderledes social adfærd blandt unge, som har været født for tidligt. Det er ligeledes vigtigt at understrege, at fundene ikke spår noget om, hvordan tendensen udvikler sig senere i livet, men vi har i et tidligere studie påvist, at disse tidligt fødte børn også kan have tendens til at vokse fra deres øgede risiko for astmatiske symptomer som voksne."

Diabetesmedicin forbedrer IBD-prognose

GLP-1-receptoragonister og DPP-4-hæmmere er forbundet med mindre alvorlige sygdomsforløb hos personer, som har både type 2-diabetes og IBD.

Nyt grundforskningscenter slår dørene op

På grundforskningscenteret PREDICT vil man kombinere våde og tørre sundhedsdata for at bidrage til forståelsen af inflammatoriske tarmsygdomme og skabe grundlaget for personlig medicin.

FDA kræver advarsler på visse JAK-hæmmere

Efter at have fundet flere brister i sikkerhedsprofilen af JAK-hæmmeren Xeljanz (tofacitinib) til behandling af gigt og atopisk eksem har den amerikanske lægemiddelmyndighed, FDA, besluttet, at dette og lignende midler ved markedsføring skal forsynes med såkaldte black box-advarsler. 

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo