Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ingen effekt af statiner mod KOL-forværring eller dødelighed

ERS: Nyere studier har antydet, at statiner kan anvendes til at forbedre KOL-symptomer på grund af lægemidlets antiinflammatoriske egenskaber. Det afkræfter nu et nyt dansk studie, der blev præsenteret mandag på ERS-kongressen.

Der er ingen sammenhæng mellem brugen af statiner og risikoen for forværring af KOL eller død af alle årsager, viser resultaterne fra et dansk forskerhold.

Det retrospektive og registerbaserede studie præsenteret på ERS-kongressen bestod af en kohorte på 950 ambulante KOL-patienter med en gennemsnitsalder på 71 år og en FEV1-værdi på over 44 procent af den forventede normalværdi. 

For kohorterne med moderate og svære forværringer havde de patienter, der modtog statin, ikke en øget risiko for forværring af deres tilstand uanset sværhedsgraden (for moderate eksacerbationer; HR = 1,02 (95% CI 0,85 til 1,24; p = 0,811) og for svære eksacerbationer; HR = 1,07, 95% CI 0,89 til 1,29; p = 0,492).

I alt fik 393 patienter (41 procent) statin, hvor 131 (33 procent) havde anvendt deres første recept på statin. Hele kohorten blev fulgt over 3,5 år på Lungemedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, hvor den årlige eksacerbationsrate var 0,88 (1,68), og hvor 211 patienter (22 procent) tidligere havde været indlagt på hospitalet for akut forværring af deres KOL et år før indeksdatoen. 

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo