Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Mindre invasiv behandling for emfysem er lige så god som mere invasiv kirurgi

ERS: For første gang nogensinde har et studie sammenlignet lungevolumen-reduktions-kirurgi og bronkoskopisk lungevolumen-reduktion med ventil og fundet, at den mindre invasive metode er lige så god.

Det viser det randomiserede CELEB-studie (abstrakt #RCT4448), der blev præsenteret tirsdag på årets ERS-kongres i Barcelona.

Resultaterne giver klinikere mere praktisk viden om, hvilken tilgang de skal vælge til de patienter, der er egnet til begge procedurer. Det forklarede førsteforfatter Sara Buttery, der er forskningsfysioterapeut og ph.d.-kandidat ved National Heart and Lung Institute, Imperial College London, til kongressen.

"Begge procedurer har vist sig at give positive resultater med hensyn til lungefunktion, åndenød, træningskapacitet og livskvalitet (...). Bronkoskopisk lungevolumenreduktion er en mindre invasiv mulighed og menes at være 'mindre risikabelt', men indtil nu har der ikke været væsentlig forskning til at understøtte dette," sagde hun til præsentationen.

I alt blev 88 patienter med en gennemsnitsalder på 64 år randomiserede til at modtage enten lungevolumen-reduktions-kirurgi (LVRK) (41 patienter) eller bronkoskopisk lungevolumen-reduktion med ventil (BLVR) (47 patienter) og fulgt dem i et år. 

LVRK består af en nøglehulsoperation i brystet for at få adgang til lungerne og fjerne de områder af lungerne, der er mest påvirket af emfysem. Derimod udføres BLVR ved hjælp af et fiberoptisk kamera, som føres ind i lungerne via mund eller næse, hvor envejsventiler placeres i luftvejene, der fører til den målrettede lungelap.

Kun et enkelt dødsfald

I studiet blev respons målt ved hjælp af iBODE-scoren med målene; BMI, luftstrømsobstruktion, dyspnø og træningskapacitet samt ændringer i restvolumen (RV%).

Både LVRK og BLVR indgrebene førte til forbedringer i lungefunktion, åndenød og træningskapacitet og have samme sikkerhedsprofil 

"Begge grupper forbedrede sig i samme grad et år efter behandlingen (... og,) så også ud til at være lige sikre med kun ét dødsfald i hver del af forsøget efter et år, på trods af at det var en befolkning med alvorlig lungesygdom,” sagde Sara Buttery.

Selvom studiet afviser hypotesen om, at kirurgi er mere effektiv end ventil-behandling, er der behov for yderligere forskning for at se, om personer, der reagerer særligt godt på den ene eller anden tilgang, kan identificeres, understregede Sara Buttery.

Derudover er der en række risici forbundet med begge procedurer, hvorfor det er centralt at ​​de to procedurer undersøges nærmere i større grupper af patienter.