-først med nyheder om ny medicin

Fysioterapi til patienter med dysfunktionel vejrtrækning halter

En ny rapport om non-farmakologisk behandling af dysfunktionel vejrtrækning viser et noget broget billede af, hvilken fysioterapeutisk indsats landets regioner tilbyder lungepatienter og andre med dysfunktionel vejrtrækning.

Rapporten peger blandt andet på, at dysfunktionel vejrtrækning er en hyppig, men ofte under- eller fejldiagnosticeret tilstand hos blandt andre lungepatienter. Det til trods for at dysfunktionel vejrtrækning resulterer i eksempelvis hyperventilation, der påvirker patienters velbefindende negativt.

Ved dysfunktionel vejrtrækning er det biomekaniske vejrtrækningsmønster ændret, således at det afstedkommer respiratoriske eller ikke-respiratoriske symptomer såsom henholdsvis åndenød og brystsmerter samt uro, angst eller snurren i fingrene.

”Vores undersøgelse af regionernes tilbud til patienter om behandling af dysfunktionel vejrtrækning peger på, at der er meget stor variation i, hvad undersøgelse og behandling indebærer, hvor lang tid der blev brugt på at udrede tilstanden, og om der er ressourcer til at behandle patienterne,” fortæller Jannie Søndergaard Jacobsen, fysioterapeut ved Medicinsk Terapiafsnit under Diagnostisk Center, Silkeborg Sygehus. Hun er en af de fire fysioterapeuter, der står bag rapporten.

Undersøgelsen viser også, at der er væsentlig ulighed i antallet af fysioterapeuter, som har indblik i dysfunktionel vejrtrækning på tværs af Danmark, ligesom der er forskel på, om der bruges spørgeskemaer til udredning af patienterne.

Til gengæld understreger rapporten, at der er god effekt ved fysioterapeutisk behandling af åndedrætsproblematikken, idet patienter oplever en ændring i både symptomhyppighed og i deres respirationsmønster efter blot to til tre besøg hos fysioterapeuten.

Svært at diagnosticere tilstanden

De tre af rapportens fire forfattere, vi har talt med, efterlyser derfor en større opmærksomhed på dysfunktionel vejrtrækning i sundhedsvæsenet, hvor tilstanden ikke er bredt kendt og kan være en hård nød at knække diagnostisk set.

”I almen praksis vil patienter med dysfunktionel vejrtrækning ofte være nogle, som den praktiserende læge ser flere gange indenfor en relativ kort periode, hvor patienten potentielt er sygemeldt. Det er en gruppe patienter, der er svære at diagnosticere, og som lægerne ofte vil opleve en del bøvl med i den forstand, at de ikke får ordentlig has på problematikken med det samme,” lyder det fra Karen Hjerrild Andreasson, ph.d., der er medforfatter af rapporten og fysioterapeut ved Afdeling for Fysioterapi og Ergoterapi, Næstved Sygehus.

Hun understreger, at hvis en praktiserende læge har en astmapatient, der ikke har tilstrækkelig effekt af den medicinske behandling, er der nogle karakteristika, lægen bør notere sig.

”Patienter med dysfunktionel vejrtrækning har ofte en høj respirationsfrekvens og trækker vejret gennem munden, ligesom de bliver forpustede lige så snart, de går i gang med at være aktive. Derfor ville jeg overveje, om det kunne være dysfunktionel vejrtrækning, hvis patienter bliver forpustet, så snart de sætter sig på kondicyklen eller så snart, de begynder at løbe,” siger Karen Hjerrild Andreasson.

Hun tilføjer, at hvis ovennævnte patient havde anstrengelsesudløst astma, ville symptomerne derimod først optræde, når de havde været fysiske aktive i fem til otte minutter, eller umiddelbart efter patienterne havde været aktive.

Der mangler et diagnostisk værktøj

For at hjælpe diagnostikken på vej bruger man ofte spørgeskemaer, når en tilstand ikke kan måles eller vejes på vanlig medicinsk vis. Men det spørgeskema, der oftest bruges i stræben efter at afklare, om tilstanden er dysfunktionel vejrtrækning, er ifølge forfatterne ikke meget værd.

”Havde vi bare et godt redskab, som også lægerne i praksis kunne benytte til screening, ville det være rigtig godt. Men det har vi ganske enkelt ikke. Derfor er vi ved at lede efter et sådan på verdensplan, ligesom vi undersøger, hvad andre på området anbefaler. For spørgeskemaet Nijmegen Questionnaire (NQ), som man benytter flere steder til udredning, er slet ikke optimalt og bør ikke bruges, efter min bedste overbevisning,” siger Karen Hjerrild Andreasson, som støttes af sin medforfatter:

”Det, vi har talt meget om i forbindelse med dysfunktionel vejrtrækning, er, at der mangler et redskab til at klarlægge billedet af, hvilke symptomer, der fylder hos patienten, og hvad der er største problem hos den enkelte patient og derudfra give patienten den bedste indsats,” uddyber Marianne Fryd, ph.d., fysioterapeut ved Medicinsk Terapiafsnit under Diagnostisk Center, Silkeborg Sygehus, som er medforfatter til rapporten.

Men selv når man ser bort fra manglen på et velfungerende spørgeskema, er dysfunktionel vejrtrækning ikke nem at balancere med i sundhedsvæsenet.

Behov for bedre henvisningsmuligheder og flere specialister

For når tilstanden er afdækket, risikerer de praktiserende læger at løbe ind i endnu en udfordring - nemlig at finde en kvalificeret fysioterapeut at henvise patienten til.

”Praktiserende læger kan godt henvise patienter med astma og dysfunktionel vejrtrækning til den specialiserede fysioterapi i Region Sjælland, blandt andet på Næstved Sygehus. Desværre er det ikke muligt at henvise patienter direkte fra almen praksis til os fysioterapeuter på Silkeborg Sygehus eller til fysioterapeuter på flere sygehuse i andre dele af landet. Det er et ressourcespørgsmål, og vores håb er, at jo mere fokus der kommer på patientgruppen, desto bedre bliver henvisningsmulighederne,” siger Jannie Søndergaard Jacobsen.

Hun tilføjer, at det også er vigtigt at få udbredt viden om dysfunktionel vejrtrækning til langt flere fysioterapeuter uden for sygehusvæsenet, da hverken de praktiserende læger eller specialafdelinger på sygehusene reelt har ret mange steder at henvise patienter til.

”Vi oplever, at der ikke er et udbredt kendskab til dysfunktionel vejrtrækning blandt fysioterapeuter. Her i landet er den gruppe af fysioterapeuter en forholdsvis lille kreds, så man kender godt til dem, der er involveret i dysfunktionel vejrtrækning,” fortæller Marianne Fryd og peger på to fysioterapeuter, der har et undervisningsforløb om åndedrættet ud over Karen Hjerrild Andreasson, som er ekspert i dysfunktionel vejrtrækning herhjemme.

”Det kan være svært at få et kursus vedrørende dysfunktionel vejrtrækning prioriteret i et stramt kursusbudget – og jeg synes ikke, at tilstanden får den opmærksomhed, som den burde have af fysioterapeuterne. Der er ikke nok fokus på åndedrættet og den træning, der kan gavne åndedrættet. Man kan godt sige, at det bliver lidt nedprioriteret,” siger Jannie Søndergaard Jacobsen.

Ifølge begge fysioterapeuterne fra Silkeborg Sygehus kan fysioterapi med patientuddannelse, respirationsøvelser og afspænding ikke alene hjælpe patienter med dysfunktionel vejrtrækning, men kan også gavne mange forskellige patientgrupper, såsom dem med kronisk smerte.

”Rygfysioterapeuterne på Silkeborg Sygehus har også deltaget i kurser om vejrtrækning og bruger den viden i deres arbejde med smertepatienter. For det er også vigtigt at kunne trække vejret dybt og forsøge at slappe af, når man har mange smerter. Det giver smertedæmpning,” siger Marianne Fryd.

Hvad er dysfunktionel vejrtrækning?

 • Dysfunktionel vejrtrækning er defineret som en ændring af det biomekaniske respirationsmønster, som medfører respiratoriske eller ikke-respiratoriske symptomer.
 • Dysfunktionel vejrtrækning medfører åndenød og kan give symptomer som svimmelhed, hjertebanken, søvn- og maveproblemer samt stress og angst.
 • Tilstanden kan forekomme sekundært til for eksempel lungesygdomme som astma, KOL og bronkiektasier.
 • Tilstanden forekommer blandt voksne hos mellem 20 og 29 procent af patienter med astma, hos 5 til 11 procent af den øvrige befolkning og hos 85 procent af personer med angst.

Ledelse

 • Chefredaktører
  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør
  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Medarbejdere

 • Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik

  Tilknyttede journalister

  Berit Andersen – psykiatri, sundhedspolitik
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur, neurologi
  Gorm Palmgren - onkologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik
  Ebbe Fischer - allround
  Hani Abu-Khalil - allround
  Natacha Houlind Petersen - allround
  Anne Westh - allround
  Hanna Sigga Madslund - allround
  Stephanie Hollender - allround
  Thomas Telving - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Annoncekonsulent
  Helle Hviid
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether