Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Voksen-diagnosticeret diabetes kan måske forudsiges i otte års alderen

EASD 2019: Tidlige tegn på at type 2-diabetes bryder ud i voksenalderen kan ses hos børn helt ned i otte års alderen - altså årtier før det sandsynligvis vil blive diagnosticeret.

Det viser en ny undersøgelse fra University of Bristol, der onsdag formiddag blev præsenteret (Abstrakt 81) på den europæiske diabetes-kongres EASD i Barcelona, hvor forskerne fortæller, at et barns niveauer af HDL (det såkaldte gode kolesterol), essentielle aminosyrer og en kronisk inflammatorisk tilstand målt i blodet er blandt tegnene.

Visse typer HDL-lipider var blandt de tidligste tegn på at barnet risikerede type 2-diabetes senere i livet.

Resultaterne baserer sig på analyser af genetisk information, der vides at øge chancerne for type 2-diabetes i voksenalderen sammen med målinger af stofskifte i det tidlige liv.

Undersøgelsens afsækning af de metaboliske egenskaber kunne være et mål til at forhindre unge i at fortsætte med at udvikle diabetes senere i livet, mener forskerne.

”Det er bemærkelsesværdigt, at vi kan se tegn på voksendiabetes i blodet fra en så ung alder - det er omkring 50 år før det ofte diagnosticeres," siger dr. Joshua Bell fra MRC Integrative Epidemiology Unit ved University of Bristol, UK, som stod for forskningen.

"Dette er ikke en klinisk undersøgelse; næsten alle deltagere var fri for diabetes, og de fleste vil ikke fortsætte med at udvikle den. Dette handler om ansvar over for sygdom og hvordan genetik kan fortælle os noget om, hvordan sygdommen udvikler sig."

Undersøgelsen inddrog over 4.000 deltagere fra undersøgelsen Children of 90s - en fødselsgruppe, der blev oprettet i Bristol, Storbritannien i de tidlige 1990'ere. Forskerne kombinerede genetik med en metode kaldet 'metabolomics', som involverer måling af mange små molekyler i en blodprøve for at prøve at identificere mønstre, der er unikke for type 2-diabetes.

Virkningerne af en genetisk risikoscore (inklusive 162 genetiske elementer) for voksen type 2-diabetes blev undersøgt for over 200 metaboliske egenskaber målt fire gange på de samme deltagere - en gang i barndommen (som otte-årige), to gange i ungdommen (som 16- og 18-årige) og en gang som 25-årige.

Undersøgelsen blev udført blandt unge raske mennesker, der generelt var fri for type 2-diabetes og andre kroniske sygdomme for at se, hvor tidligt i livet virkningen af ​​diabetesfølsomhed bliver synlig. Især var HDL-kolesterol reduceret ved otte-årsalderen, før andre typer kolesterol inklusive LDL (dårligt kolesterol) blev øget, og inflammatoriske glycoproteinacetyler og aminosyrer blev forhøjet ved 16- og 18 års alderen. Disse forskelle blev større med tiden.

"Hvis vi ønsker at forhindre diabetes, er vi nødt til at vide, hvordan det starter. Genetik kan hjælpe med det, men vores mål her er at lære, hvordan diabetes udvikler sig, ikke at forudsige, hvem der vil og ikke vil udvikle den. Andre metoder kan hjælpe med at forudsige hvornår, men vil ikke nødvendigvis fortælle os hvor vi skal gribe ind," siger dr. Bell.

"At vide, hvordan de tidlige tegn på type 2-diabetes ser ud, kan hjælpe os med at gribe meget tidligere ind for at stoppe progression til fuld diabetes og dens komplikationer."