Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Tina Vilsbøll: GLP1 injiceret eller oralt - det er et både-og

EASD 2019: Tina Vilsbøll, overlæge og professor, Steno Diabetes Center Copenhagen, er sikker på at introduktionen af en oral version af semaglutid ikke vil betyde at GLP1 som injektion har udspillet sin rolle.

”Det bliver ikke et enten-eller. Jeg tror det bliver et både-og,” siger hun og tilføjer:

”I behandlingen af diabetes har vi brug for begge løsninger.”

Steno-professoren var selv co-chair på EASDs stærkt besøgte session, Semaglutide – ingested or injected, så hun fulgte debatten fra første parket. Sessionen rumme tre oplæg om den orale version og tre om den injicerede.

”Jeg mener, at det er skelsættende, at vi nu kan tilbyde et peptid som tablet – så det kan spises. I årevis, ja, generationer, har man forsøgt at kunne det, og nu er det så lykkes,” siger hun.

”Jeg troede ikke selv at det var umuligt, da jeg første gang hørte om det. Men nu kan man altså pakke peptid-hormonet ind, og derved skabe et lokalt miljø, og så kan semaglutid slippe ind i blodet – og ovenikøbet med imponerende effekt.”

Tina Vilsbøll understreger, at den orale udgave ikke er uden udfordringer:

”Den orale version har også begrænsninger. Den har om så må sige lav bio availability, så doserne bliver meget høje, helt op til 98 mg. per uge for at virke, og det er jo kolossalt i forhold til injektionerne, hvor der bare skal 1 mg. til. Den orale version skal også spises om morgenen og patienten skal være fastende. Der skal også spises efter en halv time. Så oral semaglutid stiller krav.”

”Til gengæld virker det, både på vægt og sukker. Det mindre studie PIONEER 6 studie viser at det orale lægemiddel også har effekt på kardiovaskulær død,” siger hun.

Den orale version gør GLP1 konceptet nemmere.

”Nu kan man jo vælge”.

”På sessionen i dag ville en læge vide om det så var et enten-eller. Men jeg mener at vi har at gøre med et både-og,” understreger Tina Vilsbøll.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter