Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Diabetesmedicin kan få en positiv rolle i behandlingen af brystkræft

EASD 2019: Det dominerende lægemiddel mod type 2-diabetes, metformin, har i nogle studier vist sig at virke på brystkræft. Men hvorvidt metformin virker direkte på kræftknuden eller via effekten på blodsukkeret er fortsat uvist. 

Nu har et hold af forskere ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, Diabetes og Hormonsygdomme, og Steno Diabetes Center Aarhus undersøgt sagen nærmere og præsenterede (Abstrakt 1176) resultaterne i dag på EASD i Barcelona.

"I studiet har vi undersøgt optaget af metformin i brystkræftknuden sammenlignet med optaget i det raske bryst, og resultaterne viser, at brystkræftknuden har et tydeligt højere optag af metformin sammenlignet med det raske bryst," siger Elias Immanuel Ordell Sundelin, læge og Ph. D, fra Steno Diabetes Center Aarhus. 

”Dermed viser studiet, at metformin potentielt kan have en direkte væksthæmmende effekt på brystkræft.” 

Han understreger, at yderligere kortlægning af metformins virkningsmekanisme i kræftknuder bør undersøges yderligere:

”Måske kan det bidrage til udvikling af nye lægemidler med en kraftigere væksthæmmende effekt på kræftknude,” siger Elias Immanuel Ordell Sundelin.

GINA laver online astma-akademi

Som noget nyt har Global Initiative for Asthma (GINA) lanceret et online undervisningsunivers GINA ACADEMY for læger, sygeplejersker, farmaceuter og andet sundhedspersonel, som vil lære mere om at behandle astma med afsæt i GINAs guidelines.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter