Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Diabetesmedicin kan få en positiv rolle i behandlingen af brystkræft

EASD 2019: Det dominerende lægemiddel mod type 2-diabetes, metformin, har i nogle studier vist sig at virke på brystkræft. Men hvorvidt metformin virker direkte på kræftknuden eller via effekten på blodsukkeret er fortsat uvist. 

Nu har et hold af forskere ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, Diabetes og Hormonsygdomme, og Steno Diabetes Center Aarhus undersøgt sagen nærmere og præsenterede (Abstrakt 1176) resultaterne i dag på EASD i Barcelona.

"I studiet har vi undersøgt optaget af metformin i brystkræftknuden sammenlignet med optaget i det raske bryst, og resultaterne viser, at brystkræftknuden har et tydeligt højere optag af metformin sammenlignet med det raske bryst," siger Elias Immanuel Ordell Sundelin, læge og Ph. D, fra Steno Diabetes Center Aarhus. 

”Dermed viser studiet, at metformin potentielt kan have en direkte væksthæmmende effekt på brystkræft.” 

Han understreger, at yderligere kortlægning af metformins virkningsmekanisme i kræftknuder bør undersøges yderligere:

”Måske kan det bidrage til udvikling af nye lægemidler med en kraftigere væksthæmmende effekt på kræftknude,” siger Elias Immanuel Ordell Sundelin.

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter