Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

SGLT-2 hæmmer lige så effektiv hos ældre diabetes-patienter

EASD 2019: Forxiga (dapagliflozin) har også en positiv indvirkning på ældre diabetespatienters hjertekar-system og nyrer.

Det viser nye resultater af DECLARE-TIMI 58-studiet, der onsdag blev præsenteret på en session kaldet DECLARE-study: Call for action på EASD i Barcelona, hvor forskere både præsenterede resultater for diabetes-patienter over en bred kam og for patienter mellem 65 og 75 år.

DECLARE-TIMI 58-undersøgelsen er baseret på ialt 17.160 type 2-diabetes patienter, hvoraf 7.907 er mindst 65 år og 1.096 er mindst 75 år, der alle blev randomiseret i et dobbeltblindet forsøg, hvor de udover standardbehandling enten fik 10 mg dapagliflozin eller placebo med en median opfølgning på 4,2 år.

Generelt reducerede dapagliflozin i grupperne over 65 år kombinationen af ​​hjertekar-død og hospitalisering for hjertesvigt (HHF) men resulterede dog ikke i en lavere frekvens af større hjertekar-bivirkninger uden aldersbaserede behandlinger.

Der var en lavere frekvens af HHF med dapagliflozin. Det kombinerede nyreresultat (vedvarende fald på mindst 40 procent i estimeret GFR til mindre end 60 ml/min/ 1,73 m, ny end-stage nyresygdom eller død af nyre- eller kardiovaskulære årsager) blev reduceret med dapagliflozin vs. placebo med lignende størrelse i alle aldersgrupper.

Alvorlige bivirkninger var mindre hyppige med dapagliflozin vs. placebo hos både ≥ 65 og <65.

Væsentlig hypoglykæmi var mindre hyppig i dapagliflozin-gruppen sammenlignet med placebo, med konsistent virkning i alle aldre inklusive ældre og meget ældre.

Frakturer og hændelser forbundet med udtømning af væskevolumen var mere almindelige hos ældre, men forekom dog i lignende omfang med dapagliflozin vs. placebo i alle aldersgrupper. Forekomsten af alle bivirkninger var højere hos ældre kontra yngre patienter.

Diabetisk ketoacidose var sjælden, men flere hændelser blev observeret i dapagliflozin-behandlingsgruppen i alle aldre. Genitalinfektioner, der førte til seponering, var mere almindelige med dapagliflozin end placebo uanset alder.

Analyser af effektivitets- og sikkerhedsresultater for aldersundergrupper ≥75 og <75 gav konsistente resultater uden aldersbaseret behandlingsinteraktion.

Alt i alt viste DECLARE TIMI 58-undersøgelsen, at dapagliflozin havde en positiv hjertekar- og nyrepåvirkning hos et robust antal ældre patienter med type 2-diabetes. Den samlede sikkerhed og virkning af dapagliflozin var konsistent uanset alder og på linje med resultaterne for patienter under 65 år.