Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ketoacidose fordobler selvmordsrisikoen hos patienter med type 1-diabetes

EASD 2019: Patienter med type 1-diabetes (T1D), der indlægges for enten ketoacidose eller koma grundet højt blodsukker, har en markant øget risiko for selvmordsforsøg.

Det viser en undersøgelse af dr. Jean Michel Petit, universitetshospitalet i Dijon, Frankrig, som fredag bliver præsenteret (Abstrakt 252) på EASD i Barcelona.

Patienter med T1D har en mere end dobbelt så stor risiko for efterfølgende indlæggelse efter selvmordsforsøg (2,2 gange øget risiko) hvis de er blevet indlagt på hospitalet for ketoacidose, mens risikoen for efterfølgende indlæggelse for selvmordsforsøg tredobles ved hyperglykæmisk koma.

Symptomerne på ketoacidose inkluderer kvalme og opkast, mavesmerter, svaghed eller træthed, åndenød og frugtagtig duftende åndedræt. Mangel på insulin giver også blodsukkeret mulighed for at stige, hvilket, hvis det ikke behandles, kan føre til hyperglykæmisk koma.

Flere undersøgelser antyder, at type 1-diabetes kan øge risikoen for selvmord betydeligt. Derfor analyserede de franske forskere, om årsagen kan være ketoacidose eller hyperglykæmisk komaindlæggelse.

I deres populationsbaserede retrospektive kohortestudie undersøgte de hospitalsdata for alle patienter, der blev indlagt i Frankrig for T1D fra 2008.

For ikke at indbefatte personer med type 2-diabetes inkluderede de kun personer under 35 år (sådanne yngre patienter med diabetes er langt mere tilbøjelige til at have T1D end T2D).

De patienter, der døde under startindlæggelsen, blev udelukket. Derefter blev folk, der var blevet indlagt på hospitalet for ketoacidose, inkluderet i gruppen ”ketoacidose”, og de andre blev inkluderet i gruppen ”ingen ketoacidose”.

Blandt patienter med ketoacidose blev patienter med hyperglykæmisk koma (hvilket betyder ketoacidose med ledsagende bevidsthedstab) inkluderet i gruppen ”hyperglykæmisk koma”.

En epidemiologisk opfølgning fokuseret på hospitalisering af selvmordsforsøg fra medicin og psykiatriske hospitaldata blev udført fra 2008 til 2017. Statistisk modellering blev derefter brugt til at etablere en hvilken som helst sammenhæng.

Fra 2008 til 2010 blev 16.431 patienter mellem 18 og 35 år indlagt på hospital for type 1-diabetes i Frankrig. Blandt dem havde 1.539 (9,4 procent) mindst en indlæggelse for ketoacidose, og 279 (1,7 procent) havde mindst en indlæggelse for hyperglykæmisk koma. Fra 2008 til 2017 blev 107 individer (7,0 procent) med ketoacidose og 29 (10,4 procent) med hyperglykæmisk koma mellem 2008 og 2010 indlagt efter selvmordsforsøg. Blandt patienter uden ketoacidose eller hyperglykæmisk koma blev kun 365 (2,5 procent) indlagt på hospitalet for selvmordsforsøg.

Efter justering for alder, køn og psykiatriske lidelser (akutte eller kroniske depressive lidelser eller psykose) viste overlevelsesanalyser, at ketoacidose (med 2,2 gange) og hyperglykæmisk koma (med 3,1 gange) blandt type 1-diabetes patienter, var stærkt forbundet med øgede risici for efterfølgende genindlæggelser efter selvmordsforsøg.

Blandt de 36 patienter med mindst to indlæggelser for hyperglykæmisk koma i de ni år efter indlæggelse blev otte (22 procent) indlagt på hospital for selvmord: en ni gange øget risiko sammenlignet med patienter indlagt med type 1-diabetes uden ketoacidose.

"Vores resultater viste, at personer med tidligere indlæggelse pga. ketoacidose eller hyperglykæmisk koma har en øget risiko for genindlæggelser pga. selvmordsforsøg inden for ni år fra den første indlæggelse. Risikoen er stærkt øget hos patienter med to eller flere indlæggelser for hyperglykæmisk koma," konstaterer forskerne og tilføjer:

"Identifikation af risikofaktorer for selvmord er meget vigtige for udviklingen af ​​effektive forebyggelsesstrategier for selvmord. Sundhedspersonale skal være opmærksomme på den højere selvmordsrisiko hos patienter med ketoacidose eller hyperglykæmisk koma," mener de.

"Den primære implikation af vores undersøgelse er, at alle mennesker med type 1-diabetes indlagt på grund af diabetisk ketoacidose og/eller hyperglykæmisk koma bør have en screening for depressive symptomer og selvmordstanker for at reducere risikoen for fremtidige selvmord."

GINA laver online astma-akademi

Som noget nyt har Global Initiative for Asthma (GINA) lanceret et online undervisningsunivers GINA ACADEMY for læger, sygeplejersker, farmaceuter og andet sundhedspersonel, som vil lære mere om at behandle astma med afsæt i GINAs guidelines.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter