Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

NYHEDSKOMMENTAR:

Rygterne om SU's død var temmelig overdrevne

EASD 2019: Det er sjældent, at nogen ligefrem håber på snarlig død for andre. Men sådan har det vist været med lægemidlet glimepirid, en første generation SU, her på EASD.

Mange har længe vidst, at CAROLINA-studiet om lægemidlet DPP4-hæmmeren linagliptin ville blive sammenlignet med glimepirid, og mange har forventet, det ville vise, at SU indebærer forhøjet risiko for kardiovaskulær død. Men studiet levede ikke op til forventningerne. 

Tværtimod flugter SU nogenlunde med DPP4-hæmmeren på netop det punkt. Så dommedagsforudsigelserne holdt ikke stik, hvilket kan have skabt fortvivlelse i visse lægekredse og selvfølgelig også i medicinalindustrien, som havde håbet på, at SU så kunne afløses af lægemidler som stadig er patentbeskyttet. 

Til gengæld åndede andre læger op. Nu havde de bevis for, at deres valg af lægemidlet til deres type 2-patienter har været forsvarlig. 

Man må dog ikke glemme, at SU stadig ikke magter at give patienterne stabil blodsukkerregulering, og heller ikke, at SU fører til forøget vægt. Netop det demonstrerede CAROLINA også.

Prisen på SU er dog lav - under én kr. per DDD, og det er lægemiddelgruppens store fordel. 

Dermed fik SU en ekstra frist – men mon ikke fristen bliver kort. De første DPP4-hæmmere løber af patent i 2022.

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter