Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Søvnapnø forværrer diabetisk makulært ødem

Alvorlig søvnapnø er en risikofaktor for udvikling af diabetisk makulært ødem, der kan forårsage synstab eller blindhed. Svær søvnapnø gør det desuden sværere at behandle øjensygdommen.

Det viser en ny undersøgelse, der i midten af oktober blev præsenteret på det årlige møde i American Academy of Ophthalmology i San Francisco, hvor forskere fra Taiwan fortalte, at den hidtil svage forbindelse mellem de to tilstande efterhånden er ved at blive bevist - altså, at søvnapnø forværrer den underliggende øjensygdom.

Forskere mener, at søvnapnø kan bidrage til udvikling og forværring af diabetisk retinopati ved at øge insulinresistensen, øge betændelse og hæve blodtrykket, som alle kan skade blodkarrene bagpå øjet.

Chefforsker dr. Juifan Chiang har undersøgt data for alle patienter, der er diagnosticeret med diabetisk retinopati over en otte-årig periode på Chang Gung Memorial Hospital i Taiwan.

De fandt, at graden af ​​svær søvnapnø var signifikant højere hos patienter med diabetisk makulært ødem - 80,6 procent mod 45,5 procent hos patienter uden øjenlidelsen.

De fandt også, at jo værre deres søvnapnø var, desto værre var deres makulære ødemer.

Svær søvnapnø var også mere udbredt hos patienter, der havde brug for mere behandling for at kontrollere deres makulære ødemer. Disse patienter krævede tre eller flere behandlinger - enten medicinsk eller laserterapi.

"Baseret på disse resultater håber vi, at flere fagfolk vil behandle søvnapnø som en risikofaktor for diabetisk makulære ødemer," siger Dr. Chiang.

"Dette kunne indebære tidligere medicinsk indgriben, så patienter kan bevare mere af deres syn og bevare deres generelle helbred så meget som muligt."